Свет

"Билд": Писторијусу прети освета разочараног руководства

Реконструкције министарства одбране паралишу рад Министарства одбране. Сви у министарству су незадовољни због честих и наглих отпуштања, тврди лист
"Билд": Писторијусу прети освета разочараног руководстваwww.globallookpress.com © Heiko Becker

У немачким војним круговима расту фрустрације због покушаја новоименованог министра одбране Бориса Писторијуса (Социјалдемократска партија Немачке) да реформише министарство на чијем је челу, објавио је немачки дневник "Билд".

Овај лист подсећа да је Писторијус, који је преузео дужност 19. јануара, обећао да ће укинути такозвану дифузију одговорности, што доводи до кашњења у реализацији важних пројеката, укључујући и набавку оружја.

Писторијус је већ претходно смањио број руководећих службеника министарства, са 370 на 160, и извршио неколико реконструкција. Тако је Писторијус генералног инспектора Бундесвера Еберхарда Зорна заменио Карстеном Бројером, а председницу Савезне канцеларије за опрему, информационе технологије и подршку у раду (БААИНБв) Габријелу Корб њеном бившом заменицом Анетом Лениг Емден.

"Ниједан други министар није дошао да овде влада гвозденом шаком, и то тако снажно и брзо. Писторијусова стратегија је веома ризична, пошто ниједно министарство не воли драме", пише "Билд".

"Сада би се Писторијус могао суочити са осветом разочараног руководства, коме жели да одузме власт, или које једноставно не дели његове планове", оцењује овај лист

Нервоза због учесталих и наглих отпуштања

Официри су посебно незадовољни због отпуштања Еберхарда Зорна, који је веома популаран у војсци. "То није начин на који се опходи према угледном војнику", наводи овај лист тврдњу извора из Бундесвера. То што је Габријелу Корб заменила Лениг Емден, која је сазнала за њено именовање преко масовних медија, такође је наишло на незадовољство.

Ове реконструкције паралишу рад министарства. "Писторијус мора да стави тачку на спекулације", рекао је један генерал за лист, под условом да остане анониман. Према генераловим речима, сви су постали нервозни због учесталих и наглих отпуштања. Ситуацију компликује и чињеница да је Писторијус на одсуству због Ускрса, а то значи да се планирани састанак о реформи министарства може одржати тек крајем априла.

"Сада се поставља питање може ли ово смирити ситуацију", пише "Билд". Бригадни генерал Кристијан Фројдинг именован је за начелника штаба за управљање операцијама и планирање, који има задатак да унапреди комуникацију између ресора министарства. Његово именовање изазвало је негодовање у министарству, будући да већина других шефова одељења има виши ранг од Фројдинга.

"Све то ствара борбу за моћ у министарству са тако строгом хијерархијом", закључује извор "Билда", додајући да је цивилно особље министарства незадовољно и зато што је један официр постављен на кључну позицију.

image