Свет

Турска: Шведска још далеко од приступа НАТО-у

Борба против тероризма важан услов за верификацију Анкаре за чланство Шведске у НАТO, рекао је турски министар спољних послова
Турска: Шведска још далеко од приступа НАТО-уwww.globallookpress.com © Mustafa Kaya/XinHua

Турско одобравање чланства Шведске у НАТО-у је на "дугом штапу", упркос изјавама генералног секретара Алијансе и званичног Стокхолма, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је након церемоније приступања Финске да је и Шведска испунила све услове за приступање Северноатлантском савезу.

Турски шеф дипломатије Чавушоглу, са друге стране, нагласио је да је борба против тероризма важан услов за верификацију Анкаре за чланство Шведске у НАТО.

"Упркос изјавама генералног секретара Столтенберга и шведских званичника да су сви услови испуњени, још смо далеко", рекао је Чавушоглу у интервјуу за турски "А Хабер".

До почетка 2023. пријаве Шведске и Финске ратификовало је 28 од 30 земаља НАТО-а, али су Мађарска и Турска прикочиле процес. У ноћи 31. марта завршена је ратификација финске апликације у НАТО од стране свих чланица Алијансе. Шведски захтев још није добио мађарско и турско одобрење.

За пријем у савез потребно је одобрење свих њених чланица. 

image