Свет

Јужна Кореја потврдила аутентичност процурелих докумената из Пентагона?

Реч је о документима који наводно показују забринутост међу највишим безбедносним званичницима Јужне Кореје да би оружје и муниција произведена у њиховој земљи могли да се користе у Украјини
Јужна Кореја потврдила аутентичност процурелих докумената из Пентагона?www.globallookpress.com © POOL

Јужна Кореја саопштила је да је "значајан део" процурилих америчких обавештајних докумената, који указују на забринутост Сеула због испоруке оружја Украјини, лажан.

Реч је о документима који наводно показују забринутост међу највишим безбедносним званичницима Јужне Кореје да би оружје и муниција произведена у њиховој земљи могли да се користе у Украјини – што је кршење политике Сеула да не продаје оружје државама у рату, преноси АФП.

Јужнокорејски министар одбране и његов амерички колега Лојд Остин сложили су се да је "значајан број дотичних докумената измишљен", наводи се у саопштењу канцеларије председништва у Сеулу. 

Поручено је и да канцеларија има "гвоздено обезбеђење", те да су наводи о прислушкивању "бесмислене лажи".

"Значајан део"

Моменат у ком стижу такве поруке из званичног Сеула је врло интересантан, с обзиром да се води прави информациони рат око доказивања да ли је и који део објављених докумената тачан. 

Пентагон је саопштио да ради на утврђивању аутентичности докумената и додао да се чини да је бар један део "измењен", док бројни амерички званичници наводно верују да су многи од њих оригинални.

Поруке које стижу из Јужне Кореје заправо потврђују аутентичност дела докумената. Јер ако се каже да је "значај део" докумената лажан, заправо се сугерише да је остатак - веродостојан. 

Уосталом, не треба заборавити да је изјава уследила након разговора Сеула и Вашингтона на врло високом нивоу и да су САД врло могуће ставиле "амин" на саопштење из председничке канцеларије Јужне Кореје. 

Дипломатска главобоља за САД

Цурење информација које је Пентагон описао као "веома озбиљан" ризик за националну безбедност створило је дипломатску главобољу Вашингтону, јер је показало да САД шпијунирају блиске савезнике, укључујући Јужну Кореју и Израел, наводи АФП.

Документ у који је Би-Би-Си имао увид показује да је Јужна Кореја била у дилеми да ли да прода муницију коју би Украјина могла да користи. 

Вашингтон је притискао Сеул да наоружа Кијев, али се Јужна Кореја до сада опирала, ослањајући се на сопствену политику да не испоручује оружје земљама у рату.

Прошле године, Јужна Кореја је пристала да прода артиљеријске гранате САД, како би попунила америчке залихе, испражњене због рата у Украјини. Они су притом инсистирали да Америка гранате задржи за себе и да их не преусмери Кијеву. 

Међутим, извештај који је процурио показује да је Сеул посумњао да ће Вашингтон испунити обећање.

image