Свет

"Шпигл": Да ли је Макрон потпуно изгубио разум?

Француски председник наишао је на оштре критике многих у Европи и Северној Америци, који га оптужују за "подривање трансатлантског јединства"
"Шпигл": Да ли је Макрон потпуно изгубио разум?Getty © Johannes Simon

Интервјуи које светски лидери дају у авионима увек подигну доста прашине. Да ли је то до филтрираног ваздуха у кабини или недостатка сна, тешко је рећи, али једнo је сигурнo: политичари понекад новинарима у авиону кажу оно што можда не би рекли на земљи, коментарише немачки недељник "Шпигл".

Ових дана се у центру пажње налази француски председник Емануел Макрон, који је током путовања из Кине новинарима рекао да има крајње дистанциран став према Сједињеним Америчким Државама.

Он је рекао да Европа мора да буде изузетно пажљива како не би постала "амерички вазал" у сукобу око Тајвана између Пекинга и Вашингтона. Француски председник сматра да би Европа требало да изгради сопствену позицију као трећа сила, поред САД и Кине.

Макронови ставови наишли су на оштре критике, и то из неколико праваца, а неки чак мисле и да је он потпуно изгубио разум, пише "Шпигл". Између осталог, њега посвећени атлантисти - укључујући и оне у Немачкој - данас оптужују да подилази кинеском председнику Си Ђинпингу и на тај начин "подрива западне покушаје одвраћања Кине од инвазије на Тајван".

Са друге стране, узбуђење око Макронове изјаве можда је и пренадувано. Он није прекинуо своје односе са Вашингтоном, нити је претерано чудно што се председник Француске залаже за стратешку независност Француске и Европе од САД, напомиње немачки недељник.

Такав став у Француској није ништа ново, а он тамо има и значајан број присталица. Шарл де Гол и Франсоа Митеран вероватно би били задовољни ставовима актуелног француског председника. 

Питање је само са ким Макрон жели да се повеже оваквим антiамеричким изјавама: са Си Ђинпингом или са сопственим суграђанима, који већ данима протестују против његове пензионе реформе? Можемо претпоставити да је реч управо о демонстрантима, сугерише новинар "Шпигла".

Макронови коментари наишли на велике критике у Европи

Изјаве француског председника наишле су на оштре критике у Европи и Северној Америци, указује и бриселски портал "Еурактив".

Чешки званичници су, како се указује, Макрона оптужили да "подрива трансатлантске односе", док је амерички сенатор Макро Рубио упитао да ли он "говори у име Европе?".

У Немачкој, на Макронове изјаве први је реаговао посланик владајућих социјалдемократа Метин Хакверди.

"Макрон то ради поново. Он је у Пекингу ’пустио језик’ без одобрења Европске уније. Он ће онда сигурно обезбедити и безбедносне гаранције за Украјину", иронично је прокоментарисао Хакведти.

Норберт Ретген, некадашњи министар и кандидат за лидера демохришћана (ЦДУ), упозорио је да француска политика Европу води у "геополитичку слепу улицу".

Украјина је показала да стална зависност Европе од САД у питањима безбедносне политике и даље постоји, додао је он.

"Готово је иронично да Макрон од свих људи, који за Украјину чини чак и мање од Шолца, својим изјавама у Кини отуђује Сједињене Државе", сматра Ретген.

"Да су Американци размишљали на исти начин од 24. фебруара прошле године, Украјина више не би постојала, а Путин би вероватно већ стајао испред Париза", рекао је посланик ЦДУ Тилман Кубан.

image