Свет

Трамп поново пред судом у Њујорку, али не због порно глумице

Бивши амерички председник требало би поново да се изјасни пред судом у Њујорку, овога пута по оптужби за пословну превару
Трамп поново пред судом у Њујорку, али не због порно глумицеGetty © Alex Wong / Staff

Бивши амерички председник Доналд Трамп требало би у четвртак да се врати у Њујорк на изјашњавање у вези са тужбом за пословну превару коју је против њега и његове компаније поднело државно тужилаштво, преноси Еј-Би-Си позивајући се на изворе.

Трамп се прошле седмице појавио пред судом у Њујорку, овога пута због оптужби да је тајно исплатио порно глумицу са којом је, наводно, имао аферу током председничке кампање 2016. године. Трамп се изјаснио да није крив.

Према речима "особе упознате са новим рочиштем", Трамп би крајем седмице требало да се појави у канцеларији државног тужиоца Њујорка Летиције Џејмс на доњем Менхетну.

Са државном тужитељком Трамп се суочио и прошлог августа, свега неколико недеља пре него што је она подигла оптужницу. Тада је Трамп одбио да одговара на питања, позивајући се више од 400 пута на Пети амандман. Тада је рекао да је то учинио јер верује да је истрага део "политички мотивисаног лова на вештице".

У тужби Џејмсове наводи се су Трамп и његова компанија довели банке и друге институције у заблуду, делимично тако што су им дали годишње финансијске извештаје у којима је погрешно исказана вредност имовине, укључујући терене за голф и хотеле који носе његово име.

Џејмс, демократа, тражи 250 милиона долара и забрану Трампу, републиканцу, да послује у држави.

Судија у овом случају, Артур Енгорон, одредио је 2. октобар као датум почетка суђења, али је недавно пристао да помери неке претпретресне рокове како би адвокатима омогућио више времена за преглед доказа, интервјуисање сведока и подношење захтева. Трампова изјава је део тог процеса.

Овонедељни исказ и грађански и кривични предмети који су у току нису једини правни проблеми са којима се Трамп суочава у Њујорку, пише Еј-Би-Си.

Савезни судија је у понедељак издао налог којим се тражи од Трампа да се изјасни да ли ће присуствовати суђењу овог месеца у грађанској парници која је резултат тврдњи колумнисткиње Е. Џин Керол да ју је силовао у гардероби робне куће 1990-их. Почетак суђења заказан је за 25. април у савезном суду на Менхетну.

image