Свет

Америка њих треба да се плаши: Како су највећи лузери и штребери нета објавили документа Пентагона

Поверљива документа Пентагона осванула су на опскурном Дискорд серверу познатом по мемовима и глупим вицевима
Америка њих треба да се плаши: Како су највећи лузери и штребери нета објавили документа ПентагонаGetty © Kevork Djansezian / Stringer

Онлајн заједница од неколико хиљада претплатника која је прати јутјубера под именом Вау Мау (wow_mao) годинама је на Дискорду - апликацији за друштвене мреже - размењивала духовите мемове и вицеве (понекад оштре а понекад неукусне), заузимајући мали и врло опскурни део интернета.

Током викенда, ова заједница нашла се у центру међународне пажње након што се сазнало да је њихов модератор у на Дискорду поставио фотографије поверљивих обавештајних докумената Пентагона.

Америчка администрација покушала је да исконтролише штету будући да су документа која су процурила садржала податке како о савезницима тако и о противницима. "Не знамо ко стоји иза овога. Не знамо који је мотив", рекао је у понедељак Џон Кирби, портпарол Савета за националну безбедност.

Можда ниједан део интернета није омогућио више слободног, неозбиљног ћаскања последњих година од Дискорда, који је почео као уточиште за љубитеље видео игара пре него што је постао популаран током пандемије, пише "Њујорк тајмс". Много тога што се дешава на Дискорд серверима – термин који компанија користи да опише своје групе за ћаскање – је безазлено, од расправа о омиљеним музичарима до размене мемова љубитеља "Мајнкрафта".

Али нефилтриране, оштре дискусије на вау_мау серверу и многим другим попут њега, понекад могу да скрене у мрачну територију. Како наводи лист, сервери се понекад описују као мање отровни рођаци Форчена (4chan), крајње десничарске анонимне огласне табле познате по теоријама завере и популаризацији КјуЕнона (QAnon). Многи корисници Форчена често користе и Дискорд за размену мемова и порука.

Мрачни хумор о раси или идеологији може на крају да обликује уверења младих људи који су поводљиви, а безазлени мемови могу бити претворени у симболе мржње, тврде стручњаци и као пример наводе нападача (18) који је користио је Дискорд да са пријатељима размени поруке и подели расистичке мемове са Форчена пре него што је убио 10 и ранио још троје у продавници у Бафалу.

Бели екстремисти су преко Дискорда испланирали десничарски скуп у Шарлотсвилу, што је навело мрежу да побољша модерирање садржаја.

Али сајт се и даље у великој мери ослања на пријаве корисника да би уочио проблеме, посебно на приватним Дискорд серверима где може да се приступи само на позив. Дискорд је подељен на оно што су у суштини собе за ћаскање, са великим јавним групама које могу имати строгу модерацију садржаја и мањим приватним које могу имати мало или нимало.

Дискорд је саопштио да сарађује са истрагом о процурелим документима, али је одбио да коментарише даље.

Иако млади најчешће користе Дискорд као и сваку другу мрежу - за ћаскања, мемове и забаву, постоје и они који сувише озбиљно схватају неке ствари или се поведу за "замамним" причама екстремиста. Тако су гејмери наводно одавали поверљиве војне тајне у прошлости, како би доказали своју став у онлајн расправама и убедили програмере игара да направе прецизнија борбена возила, пише "Њујорк тајмс".

Сервер вау_мао махом је окупљао тинејџере којима су његови видео снимци и необавезан садржај били урнебесни, али је у последње време примећен озбиљан прилив десничара.

У разрогору са "Њујорк тајмсом" преко Дискорда, вау_мао је рекао да му је "уренебесно смешна" идеја да су поверљива документа осванула баш на његовом серверу.

"Објављена су међу највећим штреберима и особењацима интернета", рекао је јутјубер. "То су људи који би пронашли ове документе - лузери. Тога америчка влада заиста мора да се плаши."

Млади људи који се разумеју у технологију често имају мање поштовања према влади, рекао је вау_мао, "и увек желети да им се наругају и да их, на неки начин, саплету".

Почетком марта, корисник на серверу вау_мао по имену Лука учитавао је страницу по страницу поверљивих информација, што се видело на принтскриновима које су поделили корисници који су истраживали цурење.

Документа су добила ширу пажњу након што су два дана касније објављена на серверу посвећеном "Мајнкрафту" када их је један корисник поделио током свађе.

"Ево, гледај ова документа која су процурила", рекао је корисник, пре него што је поставио неке од њих.

"Лепо", одговорио је други корисник.

Чини се да су постови остали на мрежи скоро месец дана пре него што су почели да привлаче пажњу изван Дискорда. Корисници на форчена поставили су слике из докумената већ 5. априла, потом су се појавили и на Телеграму и Твитеру.

Дискорд сервери и корисници за које се сматрало да стоје иза докумената били су преплављени пажњом. Твитер налог који користи име МрЛука са истом профил фотографијом као и на Лука Дискорд налогу, рекао је да је добио документа са другог Дискорд сервера.

"Пронашао сам неке информације са сада забрањеног сервера и проследио их даље", написао је корисник чији су Твитер и Дискорд налози од тада избрисани.

Корисницима на серверу вау_мао прича о поверљивим подацима послужила је само као кратка пауза између мемова и шала. На Ускрс, "оплакали" су Лукин одлазак мемом који га приказује као Исуса, како устаје из гроба.

За самог вау_маоа, епизода је била још једна прилика да представи свој садржај. Рекао је да је број чланова на његовом Дискорд серверу скочио на око 7.000 са око 4.000 пре него што су се појавиле вести о документима.

"Сваки публицитет је добар публицитет, претпостављам, доклегод не завршим у затвору", рекао је он.

image
VV inauguration
banner