Свет

"Вашингтон пост": Украјински војници уче да користе напредно западно оружје на Јутјубу

Када је његова јединица први пут добила напредни систем противтенковског наоружања, трупе су училе да га користе путем системског приручника и Јутјуб туторијалала, рекао је за "Вашингтон пост" један украјински капетан размештен у близини Бахмута
"Вашингтон пост": Украјински војници уче да користе напредно западно оружје на Јутјубуwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Украјински војници су учили како да користе напредне западне противтенковске системе на Јутјубу, пише амерички "Вашингтон пост", цитирајући 24-годишњег украјинског капетана потписаног под псеудонимом "Метис".

Када је његова јединица први пут добила напредни систем противтенковског наоружања, трупе су училе да га користе путем системског приручника и Јутјуб туторијала, рекао је он.

Украјински војник је такође напоменуо да и даље не може рећи да је његова јединица спремна за очекивану офанзиву, и да чека још тешке опреме, оклопних возила и додатну обуку.

"Метис", за којег "Вашингтон пост" наводи да је стациониран у позадини код Бахмута, додаје да га посебно брину нагазне мине, пошто их украјински "дронови не могу спазити."

"Вашингтон пост", који је претходно писао да је украјинска контраофанзива планирана за пролеће одложена због временских услова, спорих испорука опреме и недостатка муниције, сада додаје да је нејасно хоће ли додатна војна помоћ са Запада омогућити Украјини да преокрене ситуацију на терену.

Украјински премијер Денис Шмигал рекао је раније да би украјинска контраофанзива могла да почне на лето, додавши да Кијев, с тим у вези, не осећа притисак западних "пријатеља и партнера".

Почетком априла, амерички државни секретар Ентони Блинкен није искључио могућност да украјинска контраофанзива почне у наредним недељама, док је министар одбране Украјине Алексеј Резњиков напоменуо да се контраофанзива може очекивати након отопљавања.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је истакао да Москва пажљиво прати изјаве Вашингтона о очекиваној контраофанзиви, док је шеф Доњецке Народне Републике Јан Гагин оценио да Украјина нема довољно резерви на линији фронта за успешну контраофанзиву.

image
VV inauguration
banner