Русија

Песков: Свет ће сазнати шта су САД радиле у биолошким лабораторијама у Украјини

Савет Федерације је данас једногласно одобрио извештај парламентарне комисије која истражује активности америчких биолошких лабораторија у Украјини, а документ је већ подржала Државна дума
Песков: Свет ће сазнати шта су САД радиле у биолошким лабораторијама у Украјиниwww.globallookpress.com © Jan Woitas

И пре појаве документа Пентагона који су процурили у јавност Русија је знала да НАТО шаље инструкторе и војску који активно учествују у Специјалној војној операцији у Украјини (СВО), рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Не знам тачно на који документ алудирате, али и много пре цурења знали смо да војници и инструктори НАТО земаља учествују у борбеним дејствима у Украјини", рекао је Песков.

Русија ће учинити све да скрене пажњу светске заједнице на незаконите активности САД у биолошким лабораторијама, истакао је Песков.

Савет Федерације је данас једногласно одобрио извештај парламентарне комисије која истражује активности америчких биолошких лабораторија у Украјини, а документ је већ подржала Државна дума.

"Подразумева се да је председник државе упознат са овим документом. Морамо и урадићемо све могуће да скренемо пажњу светске заједнице на ову незакониту активност САД", рекао је одговарајући на питање како ће се коначни извештај комисије користити у будућности.

Коментаришући информације да руском министру спољних послова Сергеју Лаврову није издата виза, Песков је рекао да америчка страна мора да испуни своје обавезе.

"Америка, у којој се налази седиште Уједињених нација има одређене обавезе, и мора да их испуни", рекао је Песков, одговарајући на питање како би Кремљ могао да реагује на неиздавање виза.

Према речима заменика министра спољних послова Русије Сергеја Рјабкова, Лаврову и руској делегацији још увек нису издате визе за учешће на Савету безбедности УН (СБ), који ће бити одржани у Њујорку у априлу.

Коментаришући снимак наводног убиства украјинског војника, Песков је истакао да је неопходно да се најпре утврди аутентичност, и дa, ако се испостави да је снимак веродостојан, може да се истражи место злочина и одговорно лице.

"Наравно, ово су страшни снимци и прво треба проверити њихову аутентичност. To би онда био повод да се провери да ли је то тачно или не, где се десило и ко је одговорно лице", реаговао је Песков на видео који кружи друштвеним мрежама на којем се види како наводно руски војници одрубљују главу украјинском ратном заробљенику.

Према његовим речима, у свету лажних информација и фалсификата у коме живимо неопходно је да се најпре провери аутентичност снимка.

Споразум о житу

Према речима портпарола Кремља, Уједињене нације улажу одређене напоре да спроведу договор о житу, али не успевају.

Договор је продужен за само 60 дана, и то искључиво због чињенице да половина договорених тачака споразума није функционисала и не функционише до данас, икао, како је прецизирао, УН улажу одређене напоре.

С обзиром да поједини делови споразума и даље не функционишу, његова судбина не слути на добро, казао је и додао да ни један спразум не може да стоји на само једној нози.

Уговор о житу, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу, а координацију саобраћаја бродова води Заједнички координациони центар у Истанбулу.

Стални представник Русије у УН је претходно изјавио да ће Москва размотрити могућност продужења Споразума о житу након 60 дана, који истичу 18. маја 2023. године, само ако буде конкретног напретка у поштовању руског дела споразума.

Како би Русија продужила Споразум о житу и након 18. маја 2023, Небензја је захтевао да се "Росељхобанк" повеже са СВИФТ системом, да се обнови испорука пољопривредних машина у Русију и да се уклоне ограничења у погледу осигурања и приступа лукама за руске теретне бродове.

Председник Русије Владимир Путин је на другој међународној конференцији "Русија-Африка у мултиполарном свету" рекао да је Москва спремна да афричким земљама испоручи планирани обим жита потпуно бесплатно ако се Споразум не продужи.

image
VV inauguration
banner