Свет

Трамп оптужио Макрона да се "улизује Кини"

Луди свет се распада, а САД немају апсолутно никакву реч у томе. Макрон, који је мој пријатељ, налази се у Кини и тамо им љуби задњицу, рекао је бивши председник САД
Трамп оптужио Макрона да се "улизује Кини"Getty © Photo by Daniel Jayo/Getty Images

Бивши председник САД Доналд Трамп оптужио је председника Француске Емануела Макрона да је током недавне посете Пекингу "повлађивао председнику Кине Си Ђипингу", пренео је Ројтерс.

Трамп, који настоји да се 2024. године врати у Белу кућу, током свог мандата је успоставио непријатељски однос са Кином, иако је Сија називао својим "веома добрим пријатељем", пише британска агенција.

У најновијем интервјуу за "Фокс њуз" Трамп је рекао да је председник Кине "бриљантан човек".

Трамп је у интервјуу исмевао спољну политику актуелног председника Џозефа Бајдена наводећи да је она охрабрила Русију, Северну Кореју и Кину и збацила САД са позиције светског лидера, што су, како пише Ројтерс, критике које су често упућиване његовој администрацији.

"Луди свет се распада, а САД немају апсолутно никакву реч у томе. Макрон, који је мој пријатељ, налази се у Кини и тамо им љуби задњицу", рекао је Трамп.

На крају своје прошлонедељне посете, Макрон је позвао Европску унију да смањи зависност од САД и упозорио да блок не треба да буде увучен у кризу око Тајвана вођену "америчким ритмом и кинеском претераном реакцијом".

Током свог мандата Трамп је променио поједине принципе савремене америчке спољне политике доводећи у питање НАТО, отуђујући европске партнере и повлађујући аутократама, пише британска агенција. 

image