Свет

Моћ Русије све више расте у земљама у развоју: Неутралне и неопредељене државе окрећу леђа САД

Неутралне или геополитички неопредељене земље све више се окрећу Русији, тврде аналитичари
Моћ Русије све више расте у земљама у развоју: Неутралне и неопредељене државе окрећу леђа САД© Tanjug/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Руска сфера утицаја расте како дипломатски напори Москве добијају на елану, а западне силе не успевају да се супротставе "наративима" Кремља, тврде западни аналитичари.

Извештај обавештајне јединице "Економиста" (ЕИУ) раније овог месеца указао је да је нето подршка Русији порасла од почетка Специјалне војне операције, пошто је Москва "појачала офанзиву дипломатског шармирања" на претходно неутралне или геополитички несврстане земље.

Процењујући примену санкција, обрасце гласања у УН, домаће политичке трендове и званичне изјаве уз економске, политичке, војне и историјске везе, ЕИУ је приметио значајан пораст у броју земаља које сада нагињу Русији — са 29 прошле године на 35 данас.

"Кина је и даље најзначајнија земља у овој категорији, али друге земље у развоју (посебно Јужна Африка, Мали и Буркина Фасо) су такође прешле у ову групу, која чини 33 одсто светске популације", наводи се у извештају ЕИУ, додајући ове трендови истичу све већи утицај Русије у Африци.

Кинески председник Си Ђинпинг састао се са руским председником Владимиром Путином у Москви раније овог месеца и двојица лидера су обећала да ће продубити економске везе. Са друге стране Јужна Африка је у фебруару одржала заједничке војне вежбе са Русијом и Кином, поручивши да неће окренути леђа пријатељима.

ЕИУ је саопштио да је број неутралних земаља порастао са 32 на 35, што сада представља скоро 31 одсто светске популације.

"Неке земље које су претходно биле оријентисане према Западу, укључујући Колумбију, Турску и Катар, прешле су у ову категорију јер њихове владе настоје да извуку економске користи од ангажовања са обе стране", тврде из ЕИУ. "Међутим, и Русија и Кина повећавају предност у регрутовању оних земаља које су несврстане и неутралне."

Насупрот томе, број земаља које активно осуђују Русију пао је са 131 на 122. Блок који предводе САД и Европска унија, укључујући "западно оријентисане" земље, представља око 36 одсто светске популације, наводи се у извештају. Међутим, овај блок такође представља нешто мање од 68 одсто глобалног БДП-а.

"Руска пропаганда у земљама у развоју функционише изузетно добро, подстичући огорченост према бившим колонијалним силама, а рекла бих и да храни идеју да санкције западних земаља подстичу глобалну несигурност хране, глобалну енергетску несигурност, посебно у земљама у развоју", рекла је Си-Ен-Би-Сију директорка ЕИУ Агата Демараис.

Демараис је навела и да је на Глобалном југу уочено "лицемерје" Запада у осудама Русије, с обзиром на историју западних војних интервенција.

Русија и Кина сада се све више представљају земљама у развоју као алтернатива Западу, као економски и војни партнери, јер ни једна ни друга не постављају захтеве у вези са демократијом или људским правима дипломатским односима, навела је она.

"Недостаје спремност да се призна да људи можда не размишљају као ми, и то је заиста забрињавајуће", каже је Демараис. Западни лидери "размишљају о томе у смислу да смо на правој страни историје, што је тачно, али то не значи да не треба да то објашњавамо."

Супротстављање "организованој руској пропаганди" прво захтева признавање проблема и подизање свести о циљевима и ефикасности санкција, рекла је она и упозорила да ће за то бити потребно време.

Највећи економски и популациони центар који још увек потпада под "неутралну" ознаку ЕИУ била је Индија, а Москва је раније ове недеље саопштила да се извоз нафте у Индију повећао 22 пута прошле године.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је на самиту у Њу Делхију добио аплауз када је прокоментарисао лицемерје Запада и њихове двоструке стандарде, алудирајући на амерички фијаско у Ираку и Авганистану, али и друге пропусте. Исто тако, Лавров је оптужио санкције САД и ЕУ да утичу на кризу са храном.

Рејчел Рицо, виши сарадник у Европском центру Атлантског савета, била је у публици и рекла за Си-Ен-Би-Си да су перспективе рата у Индији потпуно другачије.

"Оно што постаје јасно када изађете ван америчких/европских кругова јесте да је за нас руска инвазија на Украјину веома јасан центар већине наших политичких одлука и разговора, а онда када разговарате са људима који нису у САД или Европи, постаје јасно да је сукоб веома регионалан и много мањи део шире слагалице", рекла је она.

"Оно што сам чула више пута је да је ово регионални сукоб који су САД и Европа, посебно САД, учиниле глобалним због наше конкуренције великих сила са Русијом и нашег глобалног режима санкција", додала је Рицо.

Она је рекла да се многе земље у развоју стављају у положај у којем "не желе да буду" захтевима САД и Европе да се приклоне Украјини.

Мислим да амерички став "демократије против аутократија" није погодан за већину света, навела је Рицо и подсетила да се на САД више "не гледа као на добронамерну хегемонистичку силу како ми себе волимо да видимо".

image