Свет

Штрајкови у Француској не јењавају: Активисти заузели зграду групе "Мое Анеси Луј Витон" (ВИДЕО)

Најновији талас протеста одвија се дан пред објављивање одлуке Уставног савета Француске о уставној утемељености предлога реформе пензионог система
Штрајкови у Француској не јењавају: Активисти заузели зграду групе "Мое Анеси Луј Витон" (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Француски железничари и синдикалци који протестују против пензионе реформе заузели су зграду групе ЛВМХ (Мое Анеси Луј Витон) у Паризу, јавља дописник РИА Новости.

Више од стотину активиста је успело да уђе у зграду француског произвођача луксузне робе у 8. париском округу.

Тамо су развили транспарент са натписом "Реформу у смеће, нећемо одустати!" и скандирали "Штрајк, закључавање, Макроне - склањај се!" и пали ватромет.

Француски синдикати позвали су раднике да се масовно придруже данашњим штрајковима, 12. дана протесних скупова широм земље против планиране пензионе реформе.

Поједине железничке линије ће бити отказане, а штрајкови се могу очекивати и међу радницима рафинерија, градске чистоће и наставницима, у време када истраживања јавног мњења показују да се велика већина бирача и даље противи повећању старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године живота, преноси Ројтерс.

Штрајкови су у међувремену изгубили на снази, а на последњим демонстрацијама окупило се мање људи од рекордних бројева који су забележени раније ове године, када су милиони Француза изашли на улице.

Најновији талас протеста одвија се дан пред објављивање одлуке Уставног савета Француске о уставној утемељености предлога реформе пензионог система, која ће бити донета у петак.

Уставни савет, или "савет мудраца" како га називају у Француској, могао би да потврди усклађеност текста закона или да приговори одређеним мерама, односно да одбије текст у целини, пренео је БФМТВ.

Ако Савет да зелено светло, чак и уз нека упозорења, влада ће имати право да званично прогласи закон, надајући се да ће то на крају ставити тачку на протесте који су повремено постајали насилни и окупљали широки фронт незадовљних владином политиком.

Француски председник Емануел Макрон је на конференцији за новинаре у среду рекао да ће након одлуке Савета организовати састанак са синдикатима, како би почели да раде на другим предлозима.

Портпарол владе Оливије Веран изјавио је у среду да се одлука доноси на крају "демократског пута", док је председница опозиционе партије "Европа, Екологија - Зелени" Марин Тонделије оценила да би, уколико Уставни савет одобри предложену реформу пензионог система, текст био "легалан, али не и легитиман".

"Нисам толико оптимиста по питању одлуке Уставног савета", рекла је лидерка крајње деснице Марин ле Пен, која је против закона о пензијама.

Из синдиката су најавили наставак протеста уколико Уставни савет не поништи текст закона који је изгласан у француском парламенту. Синдикати тврде да се зацртани циљеви владе могу постићи на друге начине, укључујући веће опорезивање богатих и дубље промене у пензионом систему.

image