Свет

Ле Пен: Ако победи Русија катастрофа, ако победи Украјина - трећи светски рат

Француска политичарка је истакла да подржава увођење санкција Русији, али не у сектору енергетике, као и да треба преговарати о миру
Ле Пен: Ако победи Русија катастрофа, ако победи Украјина - трећи светски рат© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Лидерка француског Народног покрета Марин Ле Пен изјавила је да ће уколико победи Русија то бити катастрофа, али да ће, ако победи Украјина то значити Трећи светски рат.

"Ако Русија добије рат, то је катастрофално јер ће све земље с територијалним сукобом мислити да га могу решити оружјем. Ако победи Украјина, то ће значити да је НАТО ушао у рат, јер сам уверена да Украјина, без помоћи НАТО, не може војно да победи Русију", навела је Ле Пен.

А то значи да је Трећи светски рат почео, додала је француска политичарка.

У интервјуу за неколико медија, међу којима је био и шпански "Паис", Ле Пенова је рекла да ако се настави са достављањем оружја Украјини као што се то чини сада, "суочавамо се с новим стогодишњим ратом, што је, с обзиром на људске губитке ужасно".

Она је истакла да када држава попут Русије нападне другу земљу и прети њеном суверенитету, не постоји могућност дистанцирања и мора да се заузме став. Ле Пенова је, како преноси Танјуг, истакла да подржава увођење санкција Русији, али не у сектору енергетике. Додала је, такође, да треба преговарати о миру.

Говорећи о изборима у Француској, Ле Пен је рекла да се догађа тачно оно што је она предвиђала у предизборној кампањи, као и да добија све веће поверење грађана.

"За неколико година смо од најомраженије странке у Француској, постали најомиљенија. Никада нисмо били екстремни десничари, јер се радикално противимо неким принципима карактеристичним за ову струју", рекла је она.

Иако је Ле Пен поздравила то што се француски председник Емануел Макрон дистанцирао од Америке у погледу Кине, критикује га због европског суверенитета јер, како каже, да би постојао суверенитет, потребан је народ, а нема европског народа.

"Још сам евроскептик и сваким даном који пролази све сам више скептична. Нисам скептична према Европи, већ према политичкој организацији Европе", рекла је Ле Пен.

Када се ради о имиграцији, она је казала да би, да дође на власт, у Устав Француске унела одредбу којом се Французима даје предност над странцима у приступу радним местима, становима и социјалним бенефицијама.

image