Свет

Ле Пен: Украјина не може победити, сваки исход сем мировног споразума је лош

"Ако наставимо да испоручујемо оружје – које немамо – Украјини, лишавајући је сопствене војске, онда имамо 'стогодишњи рат'", рекла је Ле Пенова
Ле Пен: Украјина не може победити, сваки исход сем мировног споразума је лошwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Француска политичарка и лидерка "Националног окупљања" Марин Ле Пен оценила је да Украјина неће победити у сукобу, као и да су мировни преговори једино добро решење за текући сукоб Кијева и Москве.

"Нема педесет различитих решења, осим мировног споразума, све остало ће бити лоше. Украјина неће победити - само ако јој НАТО притекне у помоћ. Али ако НАТО уђе у рат на страни Украјине, цео свет ће бити у рату...Ако наставимо да испоручујемо оружје – које немамо – Украјини, лишавајући је сопствене војске, онда имамо 'стогодишњи рат'", рекла је Ле Пенова.

Она је напоменула да се њена партија не противи испорукама одбрамбеног оружја Украјини, али указује да би снабдевање офанзивним оружјем могло погоршати сукоб.

"Снабдевање офанзивним оружјем нас забрињава, јер може да постане елемент који ће допринети ескалацији територијалног сукоба у глобални", рекла је она. Ле Пенова је за радио "Франс интер" у четвртак изјавила да Француска треба да допринесе тражењу мирног решења и да предводи у организовању конференције о решењу у Украјини, на шта је политичарка позвала у отвореном писму објављеном крајем фебруара, преносе "Новости".

Француски председник Емануел Макрон ове недеље је разговарао са својим америчким колегом Џозефом Бајденом телефоном, а поред додатне војне помоћи Кијеву, било је речи о "наметању трошкова Русији" због Специјалне војне операције, саопштено је из Беле куће.

Макрон је претходно изјавио да не искључује ниједну опцију у погледу даљих испорука оружја Украјини, укључујући војне авионе и тешке тенкове "леклер". Први француски тенкови АМX-10РЦ, према француском министарству одбране, требало би да стигну у Украјину ове недеље.

Иако о слању авиона, које Кијев наставља да тражи од Запада, и даље нема речи, министар одбране Француске Себастијан Лекорни потврдио је почетком месеца да званични Париз преговара са Кијевом о обуци украјинских пилота у Пољској.

Званична Москва је у више наврата позивала западне земље да прекину са наоружавањем кијевског режима, тврдећи да то само продужава сукоб и патњу људи. Руски званичници су такође указали да чланице НАТО алијансе постају директни актери у сукобу тако што обучавају украјинске војнике и шаљу своје оружје у сукоб.

image