Свет

РТ Балкан открива: Видео игра која је објавила тајне Пентагона

Заљубљеницима у "Вор тандер" толико је стало до аутентичности да су у више наврата делили поверљиве податке о системима наоружања како би указали на мањкавости у видео игри или победили у расправи са другим корисницима
РТ Балкан открива: Видео игра која је објавила тајне ПентагонаGetty © Ian Waldie/Getty Images

Амерички званичници и медији разлетели су се последњих дана у покушају да зауздају штету цурења велике количине поверљивих докумената Пентагона, а у којима се, између осталог, налазе и детаљи о наводном америчком шпијунирању својих савезника попут Украјине, Израела и Јужне Кореје, оцене о недостацима војске Кијева, присуству америчких специјалаца у Украјини и многим другим шкакљивим темама.

Иако се сада чини да сваког дана излази десетина нових репортажа о тајним документима, аналитичари су указали да су се они могли наћи на чет платформи Дискорд већ почетком марта.

Документа су кренула да круже по другим деловима интернета када их је један корисник поделио на серверу посвећеном видео игри "Мајнкрафт", како би поткрепио своје аргументе у расправи са другим корисником о Донбасу веродостојности мапе света у једном од сервера те игре.

"Вашингтон пост" је недавно известио да су документа заправо процурила на истој платформи два дана раније, а да их је поделио двадесетогодишњак који је радио у војној бази, на серверу чији су корисници посвећени "оружју, војној опреми и Богу".

Међутим, ово није први пут да су се поверљиве војне информације нашле на интернет просторима намењеним заљубљеницима у видео игре. Када је број цурења у питању, ту дефинитивно доминирају фанови видео игре "Вор тандер".

Аутентичност изнад свега

"Вор тандер" је бесплатна онлајн видео игра која симулира сукобе авиона, тенкова и бродова. Игру је 2012. године објавио "Гајџин ентертејнмент", чији је оснивач Рус Кирил Јундицев, који своју комапнију 2015. године сели у Будимпешту, где се налази и данас.

Та игра се показала посебно популарном међу заљубљеницима у ратну опрему, као и бившим и актуелним војним лицима и стручњацима због велике пажње коју поклања аутентичности представљених возила, док су многи играчи често изразито добро обавештени о системима наоружања које користе светске владе и често на форумима њеним творцима указују како да игру учине што веродостојнијом.

Једино што су играчи "Вор тандера" показали тенденцију да своје предлоге оправдавају поверљивим подацима о дотичним системима наоружања, а до сада је забележено барем 10 таквих случајева.

Процуреле тајне британских "челенџера"

Први значајнији случај који је привукао велику пажњу у јавности догодио се у јулу 2021. године, када је један корисник, који се представљао као бивши командант британског тенка "челенџер 2", на форуму посвећеном "Вор тандеру" поделио поверљиве фотографије из приручника британске војске за руковање тим тенком.

Према тадашњем писању медија, корисник је наводно био незадовољан визуелним представљањем британског тенка у тој видео игри и покушао је да укаже да би "челенџера" рупа између шасије и куполе, каква је у игри приказана, учинила много рањивијим за непријатељске пројектиле кад би тако било и у стварности.

Убрзо затим огласио се и један од модератора форума, који је јавио да је британско Министарство одбране ступило у контакт с "Гајџин ентертејнментом" и истакло да су ти документи и те како поверљиви — упркос трапавом покушају корисника да на фотографијама редигује назнаке поверљивости — као и да дотичном кориснику прети до 14 година робије.

Иако никада није потврђено да је тај корисник заиста био командант "челенџера", британска публикација посвећена наоружању "УК дифенс џорнал" писала је тада да је место Тидворт у Вилтширу, које је корисник на форуму навео као своју локацију, уједно и дом Краљевског тенковског пука који управља "челенџерима".

Колика је тачна брзина ротирања куполе француског "леклера"?

Следећи скандал догодио се свега три месеца касније, када се други корисник под надимком __RED_CROSS__, наводно бивши припадник француске војске, изнервирао због тврдњи другог корисника да је тачна брзина ротирања куполе француског главног борбеног тенка "леклер" 40 степени у секунди.

Корисник је одговорио да је брзина ротирања куполе у тенку у којем је он био, а који је навео као део серије 2.3, заправо била 31 степен у секунди, поделивши делове приручника за топџију "леклера" као доказ.

У претходној години догодила су се још два драматична цурења — прво се десило јуна 2022. године, када је један корисник поделио фотографију кинетичког пенетратора ДТЦ10-125, који користе кинески тенкови ЗТЗ99 и ЗТЗ96, како лежи на документу у којем се наводе карактеристике пројектила, иначе строго поверљиви у Кини.

Крајем 2022. године, на "Вор тандер" форуму су наводно осванули и поверљиви детаљи о оклопним панелима европског борбеног хеликоптера EЦ-665 "тигар" који користе војске Француске, Немачке, Аустралије и Шпаније.

Ни борбени авиони не изостају

Почетком ове године на тапету "Вор тандер" форума нашли су се амерички авиони, када је, усред пасиониране расправе о ракетама средњег домета ваздух-ваздух АИМ-120, један корисник поделио приручник за летење америчким борбеним авионом Ф-16.

Иако је ознака поверљивости са приручника у том тренутку истекла, неке информације из документа и даље су подлегале забрани јавног дељења, што и даље представља кршење америчког закона.

Мање од два дана касније, други корисник је објавио делове оперативног програма летења за амерички авион Ф-15Е, у којима су се могле наћи информације о системима наоружања, управљања и нишањења тог авиона.

До краја јануара 2023. године, на форуму су осванули и поверљиви подаци о руским Су-57, МиГ-29 и кинеском Шенгјанг Ј-8 авиону, наводно усред расправа о њиховим радарским системима. Као и у претходним случајевима, објаве су убрзо обрисане.

Да острашћеност појединих фанова "Вор тандера" превазилази границе здравог разума нема сумње. Међутим, чини се да она нема ни много смисла, будући да је тим "Гајџин ентертејнмента" одмах ставио до знања да податке из поверљивих докумената никада неће користити за унапређење игре.

image