Свет

Викторија Нуланд: Размишљамо о конфискацији замрзнуте руске имовине

Америчка званичница изјавила је и да Министарство правде има нова овлашћења да употреби средства заплењена од руских олигарха да се помогне у обнови Украјине
Викторија Нуланд: Размишљамо о конфискацији замрзнуте руске имовинеGetty © Chip Somodevilla / Staff

Заменица америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд изјавила је на Форуму партнерства САД и Украјине да ће Русија морати да плати за све што је уништила у Украјини и да ће се за потребе реконструкције те земље користити замрзнута руска имовина.

У говору "Ослобађање тржишног потенцијала у Украјини" велика поборница Украјине и њене борбе против Русије истакла је да је Светска банка проценила да обнова разрушене земље може да кошта око 411 милијарди долара у наредној деценији.

"Настојаћемо да обезбедимо да Русија плати за све што је уништено. Уз подршку Конгреса, Министарство правде има нова овлашћења да употреби средства заплењена од руских олигарха да се помогне у реконструкцији Украјине. У фебруару смо најавили прву траншу од 5,4 милиона долара а нове ће уследити. У току су разговори о средствима Централне банке Русије процењеним на 300 милијарди долара које смо ми и наши савезници замрзли", прецизирала је Нуландова.

Уз то је констатовала да се ни САД ни њихови савезници нису премишљали у погледу подршке Украјини, те да су уједињенији него икад пре.

Додала је да су Сједињене Државе досад одвојиле више од 50 милијарди долара за војну, економску и хуманитарну помоћ Украјини, а да је Европа учинила исто с тим што је и примила осам милиона избеглица.

Форум партнерства САД и Украјине је, по речима државног секретара САД Ентонија Блинкена, пример шта се дешава "када сви дођемо за сто да постигнемо заједнички циљ". У организацији Привредне коморе САД кроз јавно-приватна партнерства америчка влада ствара могућности за инвестиције и иновације.

image
VV inauguration
banner