Русија

"Велт": Ни евро за Украјину, Европска унија ће морати да врати сву замрзнуту руску имовину

Немачки лист дошао је у посед документа који открива да ЕУ нема велике шансе да Русима "наплати" за учешће у сукобу у Украјини
"Велт": Ни евро за Украјину, Европска унија ће морати да врати сву замрзнуту руску имовинуwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Европска унија не само да не зна где се све налазе руска средства, већ и не би могла ништа да уради са њима, пише немачки "Велт".

Овај лист је, наиме, дошао у посед документа који показује да је Европска унија, упркос својим претњама да ће руске замрзнуте резерве искористити за обнову Украјине, сада дошла до отрежњујућег сазнања - санкционисано богатство Руса се не сме дирати јер ће једног дана, када се сукоб заврши, морати да буде враћено Русији.

"Чак и ако власти пронађу имовину и замрзну је, нико не може да је заплени. То би функционисало само ако би истражитељи могли да докажу да су санкционисани милијардери починили злочин. ЕУ би морала да саслуша сваког појединачно пред судом, што би могло да потраје годинама", наводи "Велт".

Лист подсећа и на примере који говоре о томе какве су шансе Европске комисије да успе у својој намери и "наплати" Русији.

Један од њих је и случај бившег возача Формуле 1 Никите Мазепина коме је Италија прошле године замрзнула имовину, међу којом је била и вила на Сардинији са базеном и погледом на море вредна 105 милиона евра.

Али, пре неколико недеља, суд ЕУ укинуо је санкције јер се није могло доказати да Мазепин има јасну везу са руским председником Владимиром Путином.

Немачки лист открива, међутим, на какву су идеју дошли у Европи. У њиховом документу пише да је план да се руске паре "обрну". Наиме, идеја је да се замрзнута средства уложе у европске државне обвезнице и да се тако заради годишњи принос од 2,6 одсто.

"Али шта ако ЕУ прокоцка новац? Према мишљењу комисије, ризик је веома низак, али се губици никада не могу искључити. У 'најгорем екстремном сценарију', званичници очекују минус од четири милијарде евра. Како се носити са таквим случајем тек треба да се разјасни", наводи "Велт".

Медиј напомиње да су неке земље ЕУ блокирале велике количине руских резерви, попут Белгије и Луксембурга.

"Али други су мало или нимало напредовали. Малта је имала само 222.470 евра, Грчка 212.201 евра. Комисија претпоставља да су десетине милијарди још увек на располагању у ЕУ. Коначно, санкционисано је око 1.500 Руса за које се каже да су блиски Путину. Али њихова имовина је често добро скривена: јахте припадају компанијама нејасних структура, а виле даљим рођацима који нису на листи ЕУ", наводи "Велт" подсећајући да је комисија чак разматрала и изрицање новчаних казни чланицама ЕУ које довољно брзо не дају информације о томе где су руска средства.

Томе се супротставило више десетина влада, а портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова замрзавање руске имовине назвала је крађом.

image
VV inauguration
banner