Свет

"Блумберг": Украјинска офанзива у мају, већи продор - ако га буде - могућ тек догодине

Западни званичници снизили очекивања од Украјинаца
"Блумберг": Украјинска офанзива у мају, већи продор - ако га буде -  могућ тек догодине© Tanjug/Roman Chop via AP

Европски савезници Украјине су све скептичнији да ће њена војска моћи да направи одлучујући продор ове године, јер је руска одбрана имала времена да се припреми за офанзиву која се месецима најављује.

Овакве прогнозе - које су у оштрој супротности са оним од краја прошле године када је Кијев успео да изведе контраофанзиву што је одушевило њихове савезнике - све чешће се појављују на Западу.

Пре неколико месеци, Пентагонов истраживачки центар РАНД поручио је да, упркос помоћи Запада, Украјина нема много шанси да победи и позвао на скоро окончање сукоба. Недавно су утицајни експерти из Савета за спољне односе поручили: време је да се са бојног поља у Украјини пређе за преговарачки сто.

Контраофанзива Украјине подстакла је наду да би њихове снаге могле да направе неки напредак ове године који би преокренуо сукоб у корист Кијева. Сада, савезници Кијева страхују да ће за било какав напредак бити потребне интензивне борбе које ће трајати све до 2024. године, преноси "Блумберг" позивајући се на европске званичнике.

Амерички званичници су пре шест до осам недеља давали своју процену изгледа Украјине која није нимало добра по Кијев. О процени се сазнало након што су се у јавности појавила поверљива документа Пентагона која је, наводно, објавио Џек Тешеира, припадник 102. обавештајног крила Националне ваздухопловне гарде у Масачусетсу.

Та америчка процена слабости украјинских снага укоренила се међу појединим украјинским савезницима у Европи који су сада све скептичнији да ће Кијев успети да направи пробој ове године.

Уместо тога, пише "Блумберг", сада се као реалистичнији циљ види напредовање од 30 километара, што би довело најспособнију украјинску артиљерију у домет руских линија снабдевања и створило услове за дубљи продор 2024. године, рекао је један од званичника.

Савезници сада морају да раде на побољшању својих производних капацитета и подршке која ће бити потребна да се ти напори одрже, додао је званичник.

Чак и мање амбициозан притисак Кијев би вероватно коштао хиљаде живота и велике количине муниције и опреме због слојевите одбране Русије.

Тајне америчке процене - углавном написане од фебруара до почетка марта, и још увек неизвесне аутентичности - указале су на бројне украјинске слабости, укључујући мањак људи, њихову обученост за сложен напад и мањак муниције.

За разлику од Европљана и Американаца који све више сумњају у способност Кијева да покрене офанзиву, Украјинци су убеђени да ће им то поћи за руком - под условом да од САД добију тражене борбене авионе Ф-16, уз муницију и оружје. Вашингтон је, из страха од ескалације, до сада одбијао да Кијеву испоручи авионе.

"Блумберг" наводи, позивајући се на неколико европских званичника, да се очекује да украјинска офанзива почне средином маја и да ће се састојати од операција из више праваца, укључујући потенцијалне мамце. Украјински аналитичари очекују каснији почетак, пошто су нове трупе и опрема интегрисани како би омогућили оно што верују да би могла бити најбоља и вероватно последња шанса за успех.

С обзиром да се сада очекује да ће сукоб трајати и догодине, савезници развијају нове планове снабдевања. Друга велика офанзива би захтевала даље велике испоруке западног новца, оружја и муниције. Продужени сукоб са собом повлачи ризик оштрог противљења јавности и политичара и смањене испоруке помоћи.

Ипак, проблем са украјинске тачке гледишта је у томе што САД и неки од њених савезника нису пратили своју реторику "колико год буде потребно".

"Потребно нам је мање размишљања о 'цурењу' и више оружја дугог домета да бисмо окончали рат", написао је де факто портпарол украјинског председника Михаил Подољак на Твитеру.

За разлику од САД, Украјина је јавно одбацила документе који су процурели као лажне.

Никола Бијешков, научни сарадник Националног института за стратешке студије, истраживачког центра украјинске владе тврди да је "рат елиминисао Русију као претњу великих сила у годинама које долазе, тако да интереси САД и Украјине нису нужно усклађени".

image
VV inauguration
banner