Свет

Туга шефа немачких резервиста: Командири тенкова вежбају маневре пешке

Немачка резервна војска је снага која "већма постоји само на папиру", каже шеф асоцијације немачких резервиста
Туга шефа немачких резервиста: Командири тенкова вежбају маневре пешкеwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow/dpa

Немачке резервне снаге далеко су мање него што званични подаци указују, недостају им опрема и обука, и могу се описати као војска која "већма постоји само на папиру", оценио је њихово стање шеф немачког савеза резервиста.

Док се на сајту Бундесвера наводи бројка од 930.000 резервиста који немачкој војсци стоје на располагању, пензионисани потпуковник, бивши посланик Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и актуелни шеф асоцијације резервиста Патрик Сенсбург каже за лист "Штутгартер цајтунг" да је свега "око 34.000" њих иоле активно или је недавно обучавано.

Чак и тај делић званичних резервиста је трениран у "лошим условима", истиче Сенсбург.

Резервисти морају да моле редовне снаге за униформе, чак је и рутинску војну обуку попут гађања у мету тешко спровести, а резервисти немају ни довољно возила. У најбољем случају, каже он, резервистима је дозвољено коришћење цивилних возила, а командири тенковских посада немају приступ правим тенковима — већ своје маневре изводе "пешке".

У ретком случају да се вежбе одрже, истиче Сенсбург, морал и заинтересованост толико су ниски да су организатори вежби "срећни ако се појави и трећина позваних војника."

Ако би у Немачкој избила криза, резервне снаге не би биле у стању да обављају задатке због којих постоје, попут чувања енергетске инфраструктуре, превоза рањених и попуњавања линија фронта, сматра Сенсбург и додаје да би резервисти требало да пролазе барем кроз двонедељни тренинг на сваке две године.

У међувремену, немачки резервисти ће остати снага која "већма постоји само на папиру", како каже њихов шеф.

image
VV inauguration
banner