Свет

Хвала, али, не, хвала: Кина не дозвољава Блинкену да посети Пекинг?

Посета америчког државног секретара одбијена је након што је он првобитно одложио долазак планиран за фебруар
Хвала, али, не, хвала: Кина не дозвољава Блинкену да посети Пекинг?© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Кина је, тврди "Фајненшел тајмс", одбила да дозволи америчком државном секретару Ентонију Блинкену да посети Пекинг, и то под образложењем да нису спремни да Блинкенову посету организују након што је првобитно одложио свој долазак у фебруару.

Нежељени кинески гост, међутим, на питање овог медија о плановима за путовање, рекао је да је "важно одржавати канале комуникације" са Кином како би се осигурало да обе стране " јасно разговарају једна с другом".

"Када је у питању моја посета Кини, када се стекну услови, сигурно ћу се радовати томе", додао је високи амерички дипломата.

Односи две земље иначе су на историјски ниском нивоу.

Након инцидента са обореним балоном, за кога Америка тврди да је шпијунски, а Кинези да је метеоролошки, ни највиши званичник Пентагона Мајкл Чејс, није могао да се састане са својим кинеским колегом у Вашингтону откако је посетио Тајван у фебруару.

Кина "и даље одбија захтеве за сусрет са министром одбране, председавајућим здруженог начелника штаба, индо-пацифичким командантом и адмиралом Џоном Акуилином и другим високим званичницима одељења одбране", рекао је Мартин Мајнерс, портпарол Пентагона.

"Фајненшел тајмс", међутим, спекулише да је разлог због ког Кинези одбијају Блинкенову посету, забринутост да ће ФБИ током тог путовања објавити резултате истраге о обореном балону.

Како тврде извори овог медија, то питање је отворио и кинески министар спољних послова Ћин Ганг пред Американцима који су прошлог месеца присуствовали Кинеском развојном форуму у Пекингу.

Кин је описао истрагу ФБИ-ја као још један пример проблема који отежавају стабилизацију америчко-кинеских веза. Амерички званичници наглашавају, међутим, да је кризу изазвала Кина која је балоном летела кроз ваздушни простор земље.

ФБИ и Савет за националну безбедност одбили су да кажу да ли ће истрага бити објављена.

image