Свет

Пацка за Швајцарску од Г7: Забушавају у санкционисању Руса?

У писму Г7 влади Швајцарске изражава се забринутост да у овој земљи није учињено довољно да се Руси спрече да искористе рупе у закону и избегну санкције
Пацка за Швајцарску од Г7: Забушавају у санкционисању Руса?Getty © Sean Gallup

Швајцарска, барем тако мисли група Г7, забушава у својој борби против руских олигарха који избегавају санкције, па је зато заслужила прекор.

Наиме, како наводи "Фајненшел тајмс", у писму упућеном швајцарској влади, које су у име групе потписали амбасадори Г7 у Берну, као и амбасадор ЕУ, овој земљи је замерено што Руси, наводно, како би сакрили милијарде франака у офшор имовини, искоришћавају швајцарске законе о приватности и друге "рупе" у закону.

Швајцарска, иако званично неутрална, прошле године је ухватила корак са европским санкцијама Русију, па је тако, према државном секретаријату за економске послове, у тој земљи замрзнуто 7,5 милијарди долара руске имовине.

Амбасадори Г7 су сумњичави и процењују да би укупан износ који се држи у Швајцарској могао бити знатно већи.

У писму од 5. априла упућеном владајућем Савезном већу, Швајцарској се захваљује на њеним "хвале вредним и значајним" напорима да спречи да земља постане "безбедно уточиште" за руски новац. 

Али, додаје се да је хитно потребно учинити више да би се осигурало поштовање режима санкција.

"Појавила се забринутост због могућности да би швајцарске одредбе о приватности могле да се користе за прикривање трагова финансијских складиштења. Такође смо забринути да су службеници за спровођење закона спречени да истражују незаконите финансијске структуре због заштите приватности", наводи се у овој притужби у коју је "Фајненшел тајмс" имао увид.

Додаје се и да швајцарски званичници нису могли да замрзну средства под заштитом за двојне држављане, легалне становнике, оне који су законски повезани са швајцарским субјектима или оне који имају индиректно стварно власништво. 

"Забринути смо да ове рупе прописима доводе Швајцарску у ризик за репутацију", додају они.

Портпарол државног секретаријата за економске послове рекао је да су тврдње амбасадора Г7 "неосноване" и нагласио да се швајцарска влада "брзо ускладила" са западним санкцијама на руски новац.

"Осигурање њихове пуне и ефикасне имплементације је приоритет за Савезно веће", рекли су они. 

Портпарол је додао да изгледа да су амбасадори Г7 погрешно разумели релевантне области швајцарског закона. Они су рекли да су и држављани са двојним држављанством и становници подложни санкцијама и да су швајцарски адвокати кривично одговорни за омогућавање избегавања санкција.

image
VV inauguration
banner