Свет

Немачки министар: Макрон је наиван, независност ЕУ од Америке је незамислива

"Идеја о стратешкој аутономији Европске уније, бојим се да је наивна", рекао је немачки министар финансија о идеји Макрона
Немачки министар: Макрон је наиван, независност ЕУ од Америке је незамислива© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Немачки министар финансија Кристијан Линднер назвао је наивним позив француског председника Емануела Макрона Европској унији да тежи стратешкој аутономији, посебно имајући у виду рат "нуклеарне суперсиле" Русије у Украјини, преноси "Блумберг". 

"Идеја о стратешкој аутономији Европске уније, бојим се да је наивна", рекао је Линднер одговарајући на питања након говора на Универзитету Принстон. "Безбедност на европском тлу без стратешког нуклеарног потенцијала Сједињених Америчких Држава у најмању руку је незамислива."

Линднер сматра да су САД и Европа партнери у вредностима и требало би да буду и трговински партнери, алудирајући на текуће преговоре између Бајденове администрације и ЕУ у вези са Законом о смањењу инфлације, програма субвенција који фаворизује улагања у САД, привлачећи их далеко од Европе.

Линднер, који је лидер Либералне партије, посетио је универзитет након пролећних састанака Међународног монетарног фонда и Светске банке у Вашингтону.

Париз је савезник, а не "вазал" Вашингтона, рекао је недавно француски председник Емануел Макрон, бранећи своје коментаре о "стратешкој аутономији" ЕУ у вези са растућим тензијама између САД и Кине.

"Бити савезник не значи бити вазал... не значи да немамо право да мислимо својом главом", рекао је Макрон у Амстердаму на заједничкој конференцији за новинаре са холандским премијером Марком Рутеом.

image
VV inauguration
banner