Свет

Шта Пентагон мисли о Европи: Турска и Мађарска сумњиве?

"Политико" је на основу процурилих докумената саставио досије који наводно показује ко шаље тенкове, а ко људство на ратиште у Украјини, као и ко коме у Европи ради иза леђа
Шта Пентагон мисли о Европи: Турска и Мађарска сумњиве?© Kevin Dietsch/Getty Images

Европа има специјалне снаге на терену у Украјини, Пољска и Словенија обезбеђују готово половину тенкова који иду ка Кијеву, док Мађарска можда пушта да оружје пролази кроз њен ваздушни простор, пише "Политико" позивајући се на свој досије састављен на основу цурења и даље непроверених докумената америчких обавештајаца из Пентагона.

"Фајлови који су процурили садрже увид у све, од групе специјалних снага у Украјини у којој доминира Уједињено Краљевство, до тога како и када Француска и Шпанија шаљу кључни ракетни систем на бојно поље. Документи такође садрже наводе да је Турска потенцијални извор оружја за руске плаћенике", наводи "Политико" који ипак напомиње да није независно проверавао документе, и да постоје индиције да су неке од информација лажне.

Европске снаге у Украјини

Према документима, како наводи овај медиј, у Украјини барем од 23. марта делује група европских специјалних снага. 

Уједињено Краљевство доминира у контингенту "САД/НАТО" од 97 људи од којих је 50 припадника специјалних снага. У групи је и 17 особа из Летоније, 15 из Француске и један из Холандије. Тим, кажу заокружује и четрнаест америчких припадника.

"Процуриле информације не прецизирају које активности спроводе снаге нити која је њихова локација у Украјини. Документи такође показују да САД имају укупно око 100 људи у земљи", наводи "Политико".

Британија ове наводе није коментарисала, Бела кућа је признала да постоји "мало војно присуство САД" у америчкој амбасади у Украјини, а Француска је раније негирала да су њене снаге "укључене у операције у Украјини".

Европа не штеди тенкове

Судећи према досијеу "Политика", испорука тенкова је једино подручје у којем Европа - колективно - надмашује Америку.

У оквиру фајла, једна страница даје преглед 200 тенкова које су амерички савезници обавезали да пошаљу Украјини, што је ипак 53 мање од онога колико је, према документу, Украјини потребно за пролећну офанзиву. 

Чини се да су највећи допринос дале Пољска и Словенија које су донирале готово половину од укупне бројке. Француска и Уједињено краљевство су такође кључни играчи и на фронт су убациле по 14 тенкова. 

А ту је и посада "леопарда 2" модерних немачких борбених тенкова за које је Украјина месецима лобирала код савезника да их пошаљу. И јесу, стигли су тенкови које су испоручиле Немачка, Норвешка, Португалија, Шпанија, Грчка и Финска. 

У документу се наводи да је Немачка испоручила само четири леопарда 2, али је Берлин крајем марта саопштио да је испоручио 18 таквих тенкова. Види се и да Шведска обећава 10 тенкова "непознатог типа", за које медији наводе да би могли бити "леопарди". 

Одвојено, САД су рекле да ће послати Украјини свој 31 модерни тенк, иако се не очекује да ће они стићи барем до јесени. 

Ко забушава?

Идеја је била да Европа преузме вођство над испоруком тенкова јер је ближа, и тако их лакше допреми до Украјине у сусрет најављиваној пролећној офанзиви.

"Али документ показује да је до 23. фебруара на фронт стигло само 31 одсто од 200 обећаних тенкова. У њему је, међутим, наведено да је преосталих 120 тенкова на путу за пребацивање", додаје "Политико".

Процурила документа откривају и да је Француска Италији саопштила да њихов заједнички ракетни систем који спремају за Украјину неће бити готов до јуна, односно баш до крајњег рока који је италијанско министарство одбране поставило у фебруару, када су званичници рекли да ће противваздушни одбрамбени систем бити испоручен Украјини "у пролеће 2023".

Шта пише о Мађарској и Турској?

"Политико" напомиње да иако Мађарска на Америку гледа као непријатеља, постоји могућност да та земља савезницима дозвољава да користе њен ваздушни простор.

"Мађарска се појављује неколико пута у гомили набораних страница, нудећи више увида у земљу која редовно збуњује своје савезнике. Највећи грумен закопан је у 'строго поверљивом' ажурирању ЦИА од 2. марта, у којем се каже да је мађарски премијер Виктор Орбан означио САД као једног од три највећа противника своје странке", што како каже "Политико", представља  "ескалацију нивоа антиамеричке реторике" мађарског премијера.

Али, један од докумената који је процурио, наводно описује план украјинских пилота да донираним хеликоптерима лете из Хрватске у Украјину "кроз мађарски ваздушни простор". 

"Политико", открива и да Турска "изразито фаворизује Русију у овом сукобу".

Једна страница, кажу, описује како је Турска помогла и Русији и њеном савезнику Белорусији да избегну строге санкције Запада, а у једном од докумената описује се наводни састанак "турских контаката" са Вагнер групом која је, како се тврди, тражила да "купи оружје и опрему од Турске" за "напоре групе у Малију и Украјини".

Ваздушни сусрети

"Политико" подсећа да је Велика Британија сведочила како је у септембру руски борбени авион "испустио" ракету "у близини" британског осматрачког авиона изнад Црног мора, описујућу као не тако велики догађај.

Они, међутим, на основу објављених података тврде да је инцидент тамо описан као "скоро обарање британског авиона". 

Документ такође описује неколико других блиских сусрета последњих месеци између руских борбених авиона и америчких, британских и француских осматрачких авиона.

Портпарол министарства одбране Британије, међутим, рекао је да "постоји озбиљан ниво нетачности" у откривеном досијеу.

САД знале за још четири кинеска шпијунска балона

Амерички званичници знали су за највише четири кинеска шпијунска балона, поред једног који је прелетео северноамерички континент и оборен је у фебруару, пренео је данас "Гардијан", позивајући се на документа недавно процуреле из Пентагона, које је открио припадник ваздушне националне гарде Масачусетса Џек Ташеира.

Наводи се да је један балон прелетео ударну групу америчких носача авиона која се налазила у Тихом океану, што никада није пријављено.

Извештаји не садрже конкретне информације о томе када су балони лансирани.
У документима који су процурили, обавештајни званичници класификују балон који је оборен у фебруару као "Килин-23".

Други балони који се помињу у документима укључују "Балџер-21" и "Акардо-21", мада је нејасно да ли су ови балони они који су летели изнад групе америчких носача авиона или они који су се срушили у Јужно кинеско море.

Неименовани амерички обавештајни званичник рекао је за "Пост" да су балони за надзор именовани по абецедном реду, од А до Ш, и по злогласним криминалцима као што су мафијаши Тони Акардо и Доналд Килин.

Званичници су приметили да је Балџер-21 имао напредну опрему за надзор, и да је путовап широм света од децембра 2021. до маја 2022, као и да је Акардо-21 имао сличну опрему и сензор са карданом обложен фолијом.

Документ, који је процурио из Националне геопросторно-обавештајне агенције (НГА), укључивао је и фотографије Килина-23 са додатим коментарима, на којима су аналитичари приметили да би балон могао да генерише довољно енергије за рад ''било које'' технологије за надзор, као што је радар који може да види ноћу или кроз облаке и танак материјал, преноси "Гардијан".

image