Свет

Скот Ритер: Украјина није дорасла нападу којим би Русију бацила на колена

Амерички обавештајац анализирао је какве све слабости украјинске војске откривају поверљиви подаци Пентагона
Скот Ритер: Украјина није дорасла нападу којим би Русију бацила на коленаGetty © John Moore

Објављени тајни документи Пентагона пружили су увид у податке и анализе који сугеришу да Украјина можда није дорасла задатку да изведе напад ограниченог обима, а камоли нападу осмишљеном да баци Русију на колена, сматра бивши амерички обавештајац Скот Ритер.

Он сматра да из процурилих докумената "штрчи" чињеница да је рок за организовање, опремање и обуку украјинских војних формација предвиђених за пролећну контраофанзиву превише агресиван, те да је мало вероватно да Украјинци могу да у том периоду постигну стопостотну спремност.

"Документи сугеришу да су тешке борбе усред Бахмута главни одлив украјинских војних ресурса, што сугерише да ће све снаге које су биле обучене и опремљене са очекивањем да ће учествовати у пролећној контраофанзиви, вероватно бити преусмерене на 'млин за млевење меса', или на друге вруће тачке дуж продужене линије контакта између украјинских и руских снага", уверен је Ритер.

Друга "узнемирујућа вест", како каже амерички обавештајац, јесте то што су обелодањени подаци открили лош статус залиха ракета противваздушне одбране – посебно западних артиљеријских ракета и артиљеријских граната од 155 милиметара, као и система из совјетске ере који су главни ослонац украјинске мреже противваздушне одбране.

"Очекује се да ће Украјинци ускоро исцрпити своје залихе и једног и другог, а мало је наде да ће на време постићи значајну способност за поновно снабдевање како би се подржао распоред од краја априла до почетка маја за покретање пролећне офанзиве", уверен је Ритер.

Он каже да су последице ових мањкавости фаталне, и то не само за украјинску наду у пролећну контраофанзиву, већ и за војни положај Украјине.

"Документи откривају да Русија већ користи прецизне ваздушне бомбе које уништавају украјинске сабирне тачке трупа и материјала иза линија фронта без икаквог страха од украјинских система противваздушне одбране. Руси једноставно испуштају бомбе ван ефективног домета украјинских ракета земља-ваздух. Када се украјинске залихе ракета из совјетске ере исцрпе, руско ваздухопловство ће имати практично слободно небо изнад Украјине, повећавајући и обим и смртоносну моћ своје ваздушне кампање", истиче пензионисани мајор САД.

Додаје да ће, без ефикасног "кишобрана противваздушне одбране изнад главе", украјинске снаге постати лак плен за руску војску.

Контраофанзива ће, укратко, издахнути и пре него што уопште и почне.

А други проблем који произилази из објављених докумената је, сматра Ритер, чињеница да Украјина троши муницију коју испоручују САД и НАТО – ракете ХИМАРС и артиљеријске гранате од 155 милиметара – по стопи која је далеко већа од оне по којој се може поново снабдевати.

"Док је Украјина показала да је, када је снабдевена западним артиљеријским системима и западним обавештајним подацима, способна да изврши смртоносне нападе на руске снаге, ове импресивне способности не значе ништа ако топовима који треба да разоре циљеве које је идентификовала западна обавештајна служба недостаје муниција", упозорава Американац додајући да је реч о проблему на чијем решавању САД и НАТО раде "прековремено".

Како каже Ритер, документи пружају званичну потврду јавно изражених забринутости, помажући да се разоткрију лажи и искривљавања истине које су изнели високи званичници САД и НАТО-а о ефикасности украјинске контраофанзиве.

Сврха цурења података

Он такође сматра да разоткривањем малверзација ових званичника (који изгледају више него срећни што виде Украјину како жртвује животе још десетина хиљада војника у изгубљеном рату, уместо да подстакну преговоре и решење сукоба који би, иако политички непријатан за САД, НАТО и Украјину) у овом тренутку представљало најбољи могући исход.

"И овде можемо пронаћи сврху иза ових цурења – неко ко је упознат са подацима који разоткривају лажи америчке владе и њених савезника у НАТО-у, и ко верује да би, ако би јавност била упозната са овим лажима, могао да се изврши притисак да спречи беспотребно жртвовање додатних живота за подршку пролећној противофанзиви која је од почетка осуђена на пропаст", закључује Ритер.

image