Свет

Словачки премијер: Обустављамо увоз житарица и других производа из Украјине

Шеф странке "Смер", бивши премијер Словачке Роберт Фицо рекао је то треба одмах да се уради, јер словачки фармери већ дуже време вапе за помоћ
Словачки премијер: Обустављамо увоз житарица и других производа из УкрајинеGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Словачки премијер Едуард Хегер изјавио је да ће та земља обуставити увоз житарица и других одабраних производа из Украјине, преноси ТАСС.

"Данас ће бити одржан састанак радне групе на ову тему", рекао је он.

Шеф странке "Смер", бивши премијер Словачке Роберт Фицо позвао је власти те земље да забране увоз житарица из Украјине.

"То треба одмах да се уради, јер словачки фармери већ дуже време вапе за помоћ", поручио је Фицо.

Како се наводи, словачко министарство пољопривреде не препоручује увоз украјинског жита након што је у једној од серија нађе пестицид, који може негативно утицати на здравље људи.

Словачке власти су појачале контролу над квалитетом и транзитом украјинских житарица како би заштитиле локално тржиште. На граници сада стављају печате на све пошиљке жита које су у транзиту у друге земље преко Словачке. Истовремено, пошиљке намењене Словачкој тестирају се на садржај пестицида и других штетних материја.

Један број земаља ЕУ обратио се Европској комисији (ЕК) са захтевом да интервенише у кризи изазваној приливом жита из Украјине. Према подацима Пољске, Мађарске, Румуније, Бугарске и Словачке, проблеми су повезани са значајним повећањем испоруке украјинског жита у земље ЕУ, што подрива локална тржишта.

Пољска и Мађарска су у петак, због протеста локалних фармера, најавиле обуставу увоза украјинских пољопривредних производа који улазе на европско тржиште без царина. Дан раније у Бугарској је најављена могућност доношења сличне одлуке.

Шефови влада појединих земаља ЕУ обратили су се крајем марта шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен са захтевом да се умеша у кризу изазвану приливом жита из постсовјетске републике.

Премијери Пољске, Мађарске, Румуније, Бугарске и Словачке су у писму указали на невиђено повећање увоза житарица, уљарица, јаја, живине, шећера, сока од јабуке, јагодичастог воћа, јабука, брашна, меда и тестенина.

image
VV inauguration
banner