Свет

Сунак под истрагом због сукоба интереса: "Заборавио" да пријави фирму своје супруге

Када је пред парламентарним комитетом говорио о пилот пројекту британске владе, Сунак није рекао да је у њега умешана и његова супруга
Сунак под истрагом због сукоба интереса: "Заборавио" да пријави фирму своје супругеwww.globallookpress.com © Pool

Повереник за стандарде британског парламента Данијел Гринберг покренуо је истрагу против британског премијера Ришија Сунака због навода да није указао на потенцијални сукоб интереса у вези са компанијом за бригу о деци у којој је његова супруга инвеститор.

Сунакова супруга Акшата Марти један је од сувласника "Кору кидса", једне од шест приватних установа за децу која ће добити субвенције за пилот пројекат којим се људи подстичу да се баве хранитељством.

Када је, крајем марта, пред парламентарним комитетом говорио о том пилот пројекту британске владе, Сунак није рекао да је у њега умешана и његова супруга, чак ни када га је посланица Кетрин Мекинел упитала да ли има још нешто да изјави.

"Чланови парламента морају увек бити отворени и искрени у изјашњавању о било каквом релевантном интересу у било ком поступку Дома или његових одбора, као и у свакој комуникацији са министрима, члановима, јавним званичницима или носиоцима јавних функција", наводи се у шестом параграфу кодекса понашања чланова парламента, преноси "Гардијан".

Касније је у јавности објављено како су челници "Кору кидса" били на пријему у Даунинг стриту неколико сати пошто је Сунак говорио пред комитетом.

Управо је Мекинелова највероватније поднела поверенику пријаву против Сунака.

Сунак није, као посланик, пријавио супругин удео у "Кору кидсу" преко регистра имовине јавних функционера, што они морају да ураде без одлагања.

Из Сунакове канцеларије саопштено је да то није било потребно, јер је он то учинио преко регистра у ком је уписан као министар. Међутим, то још није објављено ни у том регистру.

Један од главних задатака повереника Данијела Гринберга је да испита да ли је оваква Сунакова интерпретација исправна.

На страници повереника на сајту парламента није било више детаља о овим наводима.

image