Свет

Италијанског министра пољопривреде оптужили да је расиста

Лолобриђида је, бранећи се, поручио да је свако ко не разуме разлику између етничке припадности и расе – будала
Италијанског министра пољопривреде оптужили да је расистаwww.globallookpress.com © Roberto Monaldo

Пошто је недавни коментар министра пољопривреде Франческа Лолобриђиде о "етничкој замени" изазвао контроверзу у италијанској политици, он је изјавио да није расиста, те да поштује "етничку" храну и музику.

Говорећи о популационом паду у Италији, Лолобриђида, члан десничарске странке Браћа Италије премијерке Ђорђе Мелони, али и њен зет, рекао је у говору на синдикалној конференцији: "Не можемо се препустити идеји етничке замене", под шта подразумева да "Италијани имају све мање деце, па се замењују неким другим (народима)".

Упитан да ли је свестан да поменута изјава одражава расистичку реторику коришћену у фашистичкој Италији почетком 20. века, министар је у интервјуу за лист "Коријера дела сера" рекао да је будала онај ко не разуме разлику између етничке припадности и расе.

"Одређивање Италијана према боји коже је грешка, и свако ко не разуме разлику између етничке припадности и расе је будала. Поштујем музику или јела без обзира на боју коже особе која свира или кува", истакао је министар.

Лолобриђида је у поменутом интервјуу италијанском листу објаснио да "етничка замена" није адекватна за решавање горућег проблема пада стопе наталитета, односно да он жели да у име владе Ђорђе Мелони понуди алтернативни модел.

"Има оних који мисле да ако имамо мање деце, треба да имамо више имиграната", рекао је он и додао да "по нашем мишљењу, уместо тога, први избор је изградња система социјалне заштите који ствара услове за оне који желе да донесу децу на свет."

Италијанска влада тренутно разматра мере за решавање дугогодишњег демографског проблема у тој земљи – стопа наталитета, иначе међу најнижим у Европској унији, деценијама је у паду.

image