Свет

Анкете показују лош Бајденов рејтинг, он ипак најавио: Ускоро објављујем кандидатуру за председника

Једини званични ривал Бајдену из редова демократа за сада је Маријен Вилијамсон, ауторка књига у домену популарне психологије и "духовни вођа" популарне америчке водитељке Опре Винфри
Анкете показују лош Бајденов рејтинг, он ипак најавио: Ускоро објављујем кандидатуру за председникаwww.globallookpress.com © Pool/Keystone Press Agency

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден напустио је Ирску у раним јутарњим сатима обећавајући да ће се поново кандидовати за председника и да ће "релативно убрзо" званично објавити своју кандидатуру, преноси британски "Гардијан".

У разговору са новинарима у Ирској у последњим тренуцима четвородневне посете тој држави, осамдесетогодишњи Бајден је упитан да ли је последњих неколико дана променио планове о објављивању кандидатуре. 

"Не, не, већ сам направио ту рачуницу. Релативно брзо ћемо то објавити", рекао је он.

Једини званични ривал Бајдену из редова демократа за сада је Маријен Вилијамсон, ауторка књига у домену популарне психологије и "духовни вођа" популарне америчке водитељке Опре Винфри.

Истовремено, кандидат републиканаца бивши председник Доналд Трамп је у центру пажње због оптужнице са којом се суочава, а Бајденове демократе су у великом сукобу са републиканцима у Конгресу око потрошње.

Анкете показују лош Бајденов рејтинг

Проценат америчких гласача који позитивно гледају на реизбор америчког председника Џозефа Бајдена износи 43 одсто, док је 52 одсто оних који реизбор не одобравају, наводи се у последњој анкети америчког сајта 538.

Бајден је, према резултатима тог истраживања чији су резултати објављени у петак, суочен са готово једногласним неодобравањем међу републиканцима, а лоше се котира и међу демократама, као и левичарским гласачима, пренео је Политико.

Бајден још није званично најавио да ће се поново кандидовати следеће године, а његов рејтинг од око 40 одсто, сличан је рејтингу који су имали неки од његових претходника који су се кандидовали за реизбор.

Бајденов рејтинг од 43 одсто одобравања у овом тренутку његовог мандата га скоро изједначава са претходним председницима који су обојица победили на реизбору, као што је Барак Обама (43 процента), Роналд Реган (41 проценат), и изгубили, попут Трампа (42 процента) и Џимија Картера (40 одсто).

Политико наводи да је Бајден ''избацио'' Трампа из Беле куће захваљујући коалицији која је комбиновала целу демократску базу, заједно са кључним ''свинг'' групама које се не идентификују ни са једном страном, али да сада оба блока, и традиционални демократски гласачи и ''свинг'' гласачи, показују значајне сумње у реизбор Бајдена.

У анкетама Универзитета Квинипек и Фокс њуза, спроведеним крајем марта, код ''свинг'' гласача Бајден стоји знатно лошије. У анкети Квинипека се наводи да само 26 одсто ''свинг'' гласача одобрава, а 67 одсто не одобрава његов реизбор, док су у истраживању Фокс њуза ти проценти нешто повољнији за Бајдена - 35 одсто подржава, а 65 одсто не, додаје Политико.

Упркос лошем рејтингу који Бајден има, демократе су наговестиле да ће подржати његову кандидатуру.

image