Свет

Републиканце више забрињава "идеологија освешћености" него социјална заштита

Анкета "Вол стрит џорнала" показује да борба против "идеологије освешћености" има приоритет у односу на питања социјалног и здравственог осигурања
Републиканце више забрињава "идеологија освешћености" него социјална заштитаwww.globallookpress.com © Seth Wenig-Pool

Анкета "Волстрит џорнала", спроведена прошле недеље, која је објављена у петак, показује да 55 одсто републиканаца сматра да је супротстављање "идеологији освешћености у нашим школама и предузећима" важније од питања социјалног осигурања и здравствене заштите. Само 27 одсто њих је дало приоритет очувању социјалних и здравствених права.

Упитани да ли би подржали кандидата који би се обавезао да ће сачувати садашња права у областима социјалне и здравствене заштите, 49 одсто свих гласача, и републиканаца и демократа, одговорило је потврдно.

Ово питање је у анкети постављено зато што је Трамп критиковао Де Сантиса због подршке смањењу ових права док је био у Конгресу. Трамп тражи републиканску номинацију за изборе 2024. године, док се гувернер Флориде Де Сантис није званично изјаснио о својој кандидатури. Упркос томе, њихове присталице су се током последњих неколико недеља упустиле у прави онлајн рат.

Де Сантис је био члан Конгресног клуба за слободу и пре избора за гувернера 2018. године залагао се за реформу ових права. У међувремену је постао један од водећих противника "идеологије освешћености", која укључује питања попут промене пола за децу, што су председник Џо Бајден и Демократска странка означили као људска права о којима се не може преговарати.

Резултати анкете "Волстрит џорнала" показују да Трамп сада има 51 одсто, а Де Сантис 38 одсто подршке међу републиканским гласачима, уз 13 одсто неодлучних.

image
VV inauguration
banner