Свет

Доналд Трамп Демократске партије: Роберт Кенеди Млађи стаје на црту Џозефу Бајдену

Братанац некадашњег председника Џона Кенедија, ког многи оптужују да је антиваксер, могао би бити један од изазивача председника Џозефа Бајдена за номинацију демократа
Доналд Трамп Демократске партије: Роберт Кенеди Млађи стаје на црту Џозефу Бајдену© Tanjug/AP Photo/Hans Pennink, File

Роберт Кенеди Млађи, син некадашњег америчког министра правде и брата председника Џона Кенедија, прошлог јануара стајао је испред Линколновог споменика у Вашингтону и осудио политику савезне владе за сузбијање корона вируса као "тоталитарну".

Јевреји у нацистичкој Немачкој су имали више слободе од Американаца који се суочавају са ковид пропусницама и затварањима школа и цркава, рекао је он том приликом.

"Чак сте и у Хитлеровој Немачкој могли да пређете Алпе и одете у Швајцарску, или као Ана Франк да се сакривате на тавану", рекао је он окупљеним демонстрантима.

Кенеди се касније извинуо за те изјаве, иако му није био први пут да помиње Холокауст.

Током последње две деценије, овај некадашњи адвокат за заштиту животне средине постао је, како он тврди, "активиста за безбедне вакцине", а у својој борби за индивидуалне слободе постао је један од неочекиваних савезника америчких десничара, пише "Њујорк тајмс".

Кенеди је прошле недеље званично објавио ће бити један од изазивача актуелног америчког председника Џозефа Бајдена за председничку номинацију Демократске партије. Посматрачи, ипак, сматрају да се он по својим ставовима боље уклапа у Републиканску партију.

"Роберт Кенеди би могао да ускочи републиканске изборе и верујем да би тамо само Трамп и Десантис имали већу подршку", рекао је некадашњи Трампов стратег и саветник Ситв Бенон.

Он је додао да Кенеди има "огромну подршку" своје публике. "Људи га обожавају", рекао је Бенон.

Док га критичари често оптужују да је "антиваксер", Роберт Кенеди такве тврдње пориче и тврди да се он само залаже за безбедније вакцине.

"Ја нисам против вакцина, иако сам постао нека врста заштитног знака антиваксерског покрета", рекао је он.

Кенеди и његова непрофитна организација "Заштитници дечјег здравља", ипак, отворено критикују безбедност вакцина. А у једном од својих филмова, Кенеди је познатог америчког епидемиолога, доктора Ентонија Фаучија представио као марионету фармацеутске индустрије.

Кенеди се претходних година нашао на удару "Центра за борбу против мржње на интернету", који га је ставило на листу 12 најутицајнијих личности "које шире дезинформације", док су налози његове организације на Фејсбуку и Инстаграму уклоњени.

Потенцијални председнички кандидат је те компаније оптужио за "цензуру", док је против Бајдена и Фаучија поднео пријаве због, како он тврди, притискања друштвених мрежа да ограниче слободу говора.

На удару породице

Шездесетдеветогодишњи Роберт Кенеди Млађи, трећи је син Роберта и Етел Кенеди, и братанац некадашњег председника Џона Кенедија.

Његов активизам и политички ангажман, ипак, нису наишли на прихватање међу члановима утицајне породице Кенеди. Његова сестра Рори јавно је подржала реизбор председника Бајдена, док је његова друга сестра Кери рекла да "воли свог брата Бобија, али да не дели његове ставове по многим питањима".

Роберт Кенеди Млађи, ипак, планира да искористи репутацију своје породице у председничкој кампањи. Иако живи у Калифорнији, он планира да своју кандидатуру званично објави у Бостону, родном граду многих познатих Кенедија.

Његово име и породична репутација отворили су му многа врата, пише "Њујорк тајмс". Доктор Фаучи је рекао да се са њим састао неколико пута и да му је рекао "да верује да његове намере нису лоше, али да су информације са којима располаже нетачне, да је у заблуди и да може ненамерно да изазове значајну штету".

Фаучи је рекао да је, када је Кенедијева књига о њему изашла 2021. године, био "заиста шокиран".

"Цела књига је потпуна лаж", рекао је Фаучи.

Покрет у порасту

Према сопственим тврдњама, Кенеди је на почетку био невољни критичар вакцина. Он је њима почео да се бави 2005. године као адвокат који је тужио термоелектране које користе угаљ како би их приморао да смање емисију живе и других токсичних материја.

Антиваксерски покрет у Америци настао је као последица дебате о повезаности вакцина и појаве аутизма. Британски лекар Ендру Вејкфилд објавио је 1998. године студију у једном престижном научном часопису, у којој тврди да постоји веза између различитих врста вакцина и аутизма.

Његова студија повучена је 2010. године, док је доктору Вејкфилду одузета дозвола за бављење лекарским позивом. Његове идеје, ипак, у појединим круговима остале су популарне до данашњег дана.

Управо су наводи да поједине вакцине садрже трагове живе утицале на Кенедија да се заинтересује за њих, наводи "Њујорк тајмс". Док је путовао и држао говоре широм Америке, мајке са децом са сметњама у развоју прилазиле су му и тражиле да испита садржине вакцина.

"Оне су ми то говориле уз велику дозу поштовања, али и грдње - 'Ако вас заиста занима изложеност деце живи, морате да истражите вакцине'", рекао је Кенеди.

Кенеди је 2005. године написао чланак у ком наводи да су вакцине које садрже тиомерсал, једињење са живом, одговорне за појаву аутизма. "Салон", један од часописа који је објавио Кенедијев текст, касније га је повукао, а његов аутор за то криви "притисак државних институција и фармацеутске индустрије". 

Тиомерсал се и даље користи у вакцинама против грипа. Кенеди је 2015. године удружио снаге са Ериком Гладеном, инжењером који је тврдио да му је здравље нарушено због тиомерсала коју се налазио у вакцини против тетануса. 

Управо је Гладенова група "Светски пројекат за живу" касније променила име и постала организација "Заштитници дечјег здравља".

"Имали смо два главна адута за прикупљање новчаних средстава; мој филм, који је око 10 година истраживања сажео у 90 минута, и његову књигу", рекао је Гладен, додајући: "Чињеница да је он Кенеди, да имамо мој филм и његову књигу, то је привукло много људи да се укључе."

Покрет против вакцина је у то време углавном био везан за политичку левицу. Кенеди је пронашао савезнике у познатим личностима као што су Џим Кери и Џени Макарти, док је у Калифорнији водио неуспешну борбу против закона којим се елиминише изузеће због "личног уверења" које је родитељима омогућило да одустану од вакцинације своје деце.

Кенеди је био велики противник Закона о надокнади повреда изазваних вакцинама, савезног закона из 1986. године који је имао за циљ да промовише развој вакцина штитећи произвођаче од тужби.

Он указује на такве напоре као на доказ да законодавци и савезна регулаторна тела покушавају да заштите фармацеутске компаније, за које каже да немају подстицаја да се усредсреде на безбедност.

Састанак са Трампом

Непосредно пре инаугурације бившег председника Доналда Трампа у јануару 2017. године, Кенеди се са њим састао у Трамп кули на Менхетну. Он је након састанка рекао да је новопечени председник од њега тражио да води комисију за испитивање "безбедности и научног интегритета" вакцина. 

Он је тврдио и да му је Трамп рекао да има "петоро пријатеља чија су деца развила различите поремећаје након вакцинације", пише "Њујорк тајмс".

Таква комисија никада није основана, али је пандемија корона вируса Кенедијевој причи дала ветар у леђа. Док су критике доктора Фаучија и државне политике сузбијања ефеката пандемије постајале све гласније, његова књига је постала бестселер.

Нова књига Роберта Кенедија, која би требало да буде објављена у јуну, бави се контроверзама о пореклу коронавируса.

У књизи "Заташкавање Вухана" се тврди да су савезни здравствени званичници "сковали заверу са кинеском војском" како би сакрили порекло пандемије – тврдња која повезује експерименте кинеске војске на Институту за вирусологију у Вухану са другим радом који је тамо финансирала влада САД.

У којој мери ће Кенеди своју кампању фокусирати на вакцине за сада није познато. Ипак, вероватније је да ће он нагласак ипак ставити на питања слободе говора и цензуре на интернету.

"Очеви оснивачи, посебно Хамилтон, Медисон, Адамс, рекли су: 'Слободу изражавања стављамо у Први амандман јер сви остали амандмани зависе од њега'", рекао је Кенеди.

"Јер ако влади дате право да ућутка своје противнике, они сада имају дозволу да спроводе било какво злодело", рекао је он.

image
VV inauguration
banner