Свет

"Глобал тајмс": Опасан позив Бореља европским морнарицама

Ако Европа пошаље трупе да патролирају Тајванским мореузом, сматра кинески стручњак, то ће значити да је Европа спремна да постане слуга САД, стварајући кризе, превирања и поделе у Азијско-пацифичком региону
"Глобал тајмс": Опасан позив Бореља европским морнарицамаwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Најновије изјаве шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, који је позвао европске морнарице да патролирају Тајванским мореузом, изазвале су велику контроверзу, пошто су неки кинески посматрачи закључили да су ови коментари "изузетно опасни" и да сигнализирају "корак уназад ЕУ" поводом Тајвана, преноси "Глобал тајмс".

Посебно је значајно то што до ових изјава долази након недавног састанка Г7, током кога су САД покушале да изврше притисак на своје савезнике да заузму оштрији став поводом питања Тајвана.

Европске морнарице треба да патролирају спорним Тајванским мореузом, написао је Борељ у чланку објављеном у француском листу "Журнал ди диманш", додајући да би то показало "посвећеност Европе слободи пловидбе" у овом кључном региону.

То је уследило након што се Борељ у уторак обратио Европском парламенту током дебате о односима ЕУ и Кине, када је шеф спољне политике ЕУ истакао потребу за јединственим приступом ЕУ Кини.

Последњих недеља, ЕУ је била сведок жестоке дебате због коментара француског председника Емануела Макрона, који је позвао ЕУ да смањи зависност од САД и избегне да буде увучена у конфронтацију Кине и САД.

Сложена борба за моћ у европским институцијама

Док су неки европски званичници, као што је председник Европског савета Шарл Мишел, поздравили Макронове примедбе, Борељов позив европским морнарицама да патролирају Тајванским мореузом очигледно указује на супротно расположење, показујући да дебата о Кини остаје интензивна унутар ЕУ и да утицај САД и даље траје, сматрају неки кинески стручњаци.

"Борељов позив се може посматрати као противтежу Макроновим примедбама, показујући да се ЕУ нада да ће њена, такозвана јединствена спољна политика, надјачати политику држава чланица", рекао је Цуи Хонгјиан, директор Одељења за европске студије кинеског Института за међународне студије, за "Глобал тајмс".

Такве разлике указују на сложену борбу за моћ међу институцијама ЕУ, посебно око тога ко има моћ да формулише спољну политику европског блока, рекао је Цуи, додајући да је мало вероватно да ће Борељове примедбе постати стварна политика, с обзиром на разлике између Савета Европе, Европске комисије и Европског парламента.

ЕУ је спремна да буде слуга САД

"Треба да будемо опрезни јер су те примедбе показале да неки људи у Европи само понављају оно што говоре САД, настојећи да манипулишу питањем Тајвана", рекао је Цуи.

Неки кинески стручњаци сматрају да је реч о војној провокацији која се тиче унутрашњих ствари Кине и која би могла да доведе до тешких последица.

"Борељове примедбе су веома опасне и откривају недобронамерне покушаје да се питање Тајвана претвори у међународну тему", рекао је за "Глобал тајмс" Ли Хаидонг, професор на Институту за међународне односе Кинеског универзитета за спољне послове.

Борељ је у чланку написао да је Тајвански мореуз "најстратешкији мореуз на свету, посебно у погледу трговине: тамо морамо бити присутни кроз слободу пловидбених операција", наводе медији.

"У ствари, било који брод који се бави нормалним трговинским активностима никада, ни на који начин, није ометан, али ако европске морнарице патролирају мореузом, то ће сигурно ескалирати тензије у региону и изазвати последице по трговинске активности између Европе и Кине, као и између Азијско-пацифичке регије и Европе", рекао је Ли.

Кинески стручњаци су истакли да је политика "једне Кине" политички темељ за односе Кине и ЕУ и да би Борељ, као званичник ЕУ задужен за спољну политику, требало да буде опрезан када даје примедбе о томе да ли је неопходно увући Европу у велики стратешки сукоб са Кином.

Последњих година, САД су наставиле да изазивају проблеме у Азијско-пацифичком региону, посебно по питању Тајвана. Ако Европа пошаље трупе да патролирају Тајванским мореузом, то ће значити да је Европа спремна да постане слуга САД, стварајући кризе, превирања и поделе у Азијско-пацифичком региону, приметио је Ли.

"У том случају, Европа би постала реметилачки фактор у Азијско-пацифичком региону и наишла би на веома широк отпор", закључио је Ли.

image