Свет

Француски Сенат одбио да право на абортус убаци у Устав

За закон, који је подржала Влада, гласало 139 сенатора, против била 172
Француски Сенат одбио да право на абортус убаци у Уставwww.globallookpress.com © Gerard Bottino/Keystone Press Agency

Десничарска већина у француском Сенату одбацила је, у првом читању, предлог закона којим би се у Устав укључило право на абортус, који је подржала Влада, али ће се расправа о овој теми поново покренути следећег месеца у Скупштини.

Предлог, који су заједно потписали сенатори из седам од осам политичких група у Сенату, са изузетком републиканаца, добио је 139 гласова "за" и 172 гласа "против", након понекад живахних размена које су се претвориле у сукоб деснице и левице, пише лист "Фигаро".

"Сенаторска већина одлучила је да се постави против воље 81 одсто Француза и Францускиња“, реаговала је ауторка предлога закона Мелани Вогел, за коју "ова битка није завршена. Тек почиње”.

У Народној скупштини су у припреми два слична уставна закона, на иницијативу левичарског савеза "Нупес" и председничке већинске групе "Ренесанс".

Уписивање права на абортус у Устав "имало би снагу симбола“, изјавио је министар правде Ерик Дипон-Морети. Према његовим речима, "Влада ће подржати сваку од бројних парламентарних иницијатива у овој области“.

"Да ли више волимо друштво у којем је право на абортус заштићено на врху наше хијерархије норми или друштво у којем то може поништити једноставан закон?“, питала је Мелани Вогел.

Питање права на абортус постало је актуелно након што је Врховни суд Сједињених Америчких Држава летос шокирао свет поништившиа историјску пресуду у случају "Роу против Вејда" и тиме практично у више од половине америчких држава забранио абортус осим у изузетним случајевима.

image