Свет

Олуја због изјаве кинеског амбасадора у Француској: Хладан туш за Макрона

Портпарол Кине Мао Нин каже да поједини медији погрешно интерпретирају став Кине о украјинском питању и да сеју раздор између Кине и одређених земаља
Олуја због изјаве кинеског амбасадора у Француској: Хладан туш за МакронаGetty © Pool

Кина поштује суверенитет свих земаља које су раније биле у саставу Совјетског Савеза, изјавила је на конференцији за новинаре портпаролка Министарства иностраних послова Кине Мао Нин, коментаришући изјаву кинеског амбасадора у Француској Лу Шае о Криму и суверенитету бивших совјетских република.

Мао Нин је нагласила да Кина поштује суверенитет, независност и територијалну целовитост свих земаља и да подржава циљеве и принципе Повеље Уједињених нација.

"После распада Совјетског Савеза Кина је била једна од првих земаља која је успоставила дипломатске односе с тим државама, од момента успостављања дипломатских односа Кина се придржава принципа узајамног поштовања и једнакости у развоју билатералног пријатељства и сарадње. Кина поштује све бивше републике Совјетског Савеза", навела је Мао Нин.

Она је додала да поједини медији погрешно интерпретирају став Кине о украјинском питању и да сеју раздор између Кине и одређених земаља. Нин је истакла да је Кина спремна да настави сарадњу с међународном заједницом да би допринела политичком решавању украјинске кризе.

Такође, кинески амбасадор у Паризу Лу Шае је у интервјуу телевизијском каналу LCI изјавио да је Крим "првобитно био руски, а да га је потом Хрушчов поклонио Украјини".

Амбасадор је додао да мисли да Американци нису заинтересовани за прекид сукоба у Украјини и да је сумњичав према суверенитету земаља бившег Совјетског Савеза, наводећи да оне "немају важећи статус у међународном праву, јер нема међународног споразума који би конкретизовао њихов статус суверених земаља".

Поводом изјаве кинеског амбасадора "Блумберг" је објавио да су дипломатска настојања француског председника Емануела Макрона да привуче помоћ Кине како би интервенисали у сукобу Русије у Украјини, претрпела још један ударац.

Луове изјаве поткопале су Макронов напор да искористи сусрете свог саветника за спољну политику Емануела Бона и високог кинеског дипломате Ванг Јиа, како би се успоставио оквир који би послужио као основа за будуће преговоре између Украјине и Русије.

Коментари амбасадора изазвали су бурне реакције, посебно у земљама бившег совјетског блока, Естонији, Летонији и Литванији, које су најавиле сусрете са кинеским дипломатама у својим престоницама.

Руска операција у Украјини је у преломној тачки, а председник Владимир Зеленски се бори да одржи поверење својих савезника док се припрема за очекивану пролећну контраофанзиву како би покушао да поврати територију коју су окупирале руске снаге. Сумње око тога да ли Кијев може да поврати територију потпомогнуте су Макроновим преговорима, доводећи уједињени фронт савезника у опасност.

"Блумберг" подсећа да је Лу познат по "тврдим" изјавама и наводи да је ова дочекана као још један хладан туш на Макронове покушаје да укључи Пекинг у деескалацији сукоба у Украјини.

Покушај француског председника да се ангажује у осетљивим дипломатским напорима без претходног консултовања са свим чланицама Европске уније, савезници су оценили као преурањен, уз образложење да би могао да угрози јединство блока.

САД негодује због Макроновог пута у Кину

Приступ француског лидера кризи у Украјини није добро прошао ни у Вашингтону, тврде неименовани извори.

Макрон и Џозеф Бајден су разговарали прошле недеље, а како наводи агенција, тон разговора био је "леден", а у изјавама након разговора могло се доста "прочитати између редова".

Бајденова администрација је већ изразила негодовање због Макроновог путовања у Кину.

Немачка од Кине тражи образложење

Влада Немачка очекује да Кина разјасни свој став о суверенитету бивших совјетских држава, изјавио је данас портпарол немачког Министарства спољних послова.

image