Свет

Регионални избори у Аустрији: Комунисти остварили најбољи резултат од 1945, успон деснице

Слободарска партија остварила добар резултат и заузела друго место, док би на нивоу Аустрије могли бити и први
Регионални избори у Аустрији: Комунисти остварили најбољи резултат од 1945, успон десницеwww.globallookpress.com © IMAGO/Manfred Siebinger

До скоро потпуно ирелевантна Комунистичка партија Аустрије (КПО) успела је да неочекивано освоји чак 11,7 одсто гласова на регионалним изборима у Салцбургу и тако уђе у парламент те покрајине први пут од 1945. године.

Владајућа Аустријска народна партија (ОВП) изгубила је значајан број гласова, али је задржала прву позицију са око 30 одсто гласова. 

Добар резултат направила је и десничарска "популистичка" Слободарска партија (ФПО), која је претекла Социјалдемократску партију (СПО) и заузела друго место са 25 одсто гласова.

У регионални парламент ушли још и аустријски Зелени, који су одбили око осам одсто гласова. Либерална партија НЕОС остала је цензуса од пет одсто и тако изгубила своја места у регионалној скупштини. 

Излазност је била нешто већа него на последњим регионалним изборима у тој покрајини пре пет година, око 70 одсто.

Како показују истраживања института "Сора", за КПО су у највећој мери гласале некадашње присталице СПО-а и Зелених, а не апстиненти, како се у први мах мислило.

Ипак, они су привукли и гласаче и политичких партија центра и деснице, па се процењује да је око 12.000 од 30.000 њихових гласача пре пет година подржало ОВП, ФПО или НЕОС.

Комунисти су до сада били представљени у парламенту само једне Аустријске покрајине, Штајерске, у ком су "редовни" још од 2005. године.

Истраживање показује и да долази до велике "сеобе" гласача ОВП-а, који је до пре годину и по дана предводио Себастијан Курц, ка десничарском ФПО-у. 

Према подацима портала "Јуроп електс", уколико би у Аустрији данас били одржани парламенти избори, ФПО би био појединачно најјача партија, са подршком око 28.4 одсто бирача.

СПО и ОВП заузели би друго и треће место са 23 и 21 одсто гласова, док би цензус прешли још само НЕОС и Зелени.

image