Свет

Мађарска подржава кинески мировни план за Украјину

Сукоб Москве и Кијева је лош и за Русију и за Украјину, али и за "цео свет", каже премијер Мађарске Виктор Орбан
Мађарска подржава кинески мировни план за Украјину© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Мађарска влада подржава мировни план Пекинга за сукоб у Украјини, изјавио је премијер Виктор Орбан на почетку пролећног заседања парламента. 

Кинески план од 12 тачака позива на наставак мировних преговора и поштовање суверенитета и територијалног интегритета свих држава, док осуђују једностране санкције.

"Мировни план Кине држимо за важан и подржавамо га", рекао је Орбан посланицима. У полусатном говору истакао је да је актуелни сукоб "лош за Украјинце, Русе, Мађаре, Европу и да постаје све јасније да је лош за цео свет". 

Премијер је остао при ставу да Будимпешта не треба да се меша у руско-украјински конфликт, што је одлучено кроз "националне консултације", али и критиковао неке опозиционе странке због претеране подршке Кијеву, толике да су једва "разликовале" Украјину и Мађарску.

"Ми поштујемо Украјинце, помажемо Украјинцима", појаснио је Орбан, али уз то додао да "интереси Украјине никада не могу бити испред интереса Мађарске".

Мађарски премијер је рекао и да ће Украјина вероватно ући у НАТО "пре или касније", али и да ширење блока на исток "мора да се преиспита десет хиљада пута".

Ипак, подржао је пријем Шведске и Финске у Северноатлантску алијансу уз констатацију да није одушевљен дешавањима унутар НАТО-а.

Западне земље су претходно одбациле кинеску мировну иницијативу, док је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг рекао да Кина "нема много кредибилитета" о овом питању, јер је одбила да осуди поступке Русије и придружи се санкцијама.

Москва је пак поздравила кинеске напоре да се рат оконча мировним преговорима иако у овом тренутку не постоји реална прилика за политичко решење сукоба.

И поред покушаја западних присталица Кијева, попут Француске, Немачке и Велике Британије, да се Украјина укључи у преговоре с Русијом, тамошњи председник Владимир Зеленског сматра да нема никог у Москви с ким би могао да разговара, као и да нема о чему да се разговара.

image