Свет

Руски министар финансија: Санкције се као бумеранг вратиле Западу

Земље Запада воде кратковиду политику уводећи пакете ограничења
Руски министар финансија: Санкције се као бумеранг вратиле Западуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Уместо да, како је планирано, осакате руску економију, вишеструке рунде антируских санкција су се изјаловиле, оценио је  руски министар финансија Антон Силуанов.

"Све њихове рестрикције вратиле су им се као бумеранг. Због тога ове земље воде кратковиду политику уводећи редовне пакете ограничења и санкција", устврдио је он за РТ интернешнел, указујући на погоршање кризе трошкова живота, растућу инфлацију и пад животног стандарда у западним земљама.

Према речима министра финансија те земље, Русија води независну политику, покушавајући да минимизира утицај ограничења која се против ње уводе.

"Зато развијамо своју финансијску независност суочени са строгим буџетом, буџетским правилима и циљаном инфлацијом", рекао је он.

Руска влада, каже, такође тражи независност у погледу инструмената плаћања, између осталог и уз помоћ своје картице "Мир", као националног система платних картица НСПК и настојањем да достигне технолошки суверенитет.

"Када западне земље уводе нове пакете ограничења, ми предузимамо мере против санкција и видимо да у томе успевамо", инсистира Силуанов и додаје да ће руска економија ове године достићи позитивне стопе раста.

Он је указао и на инфлацију која је нижа него у западним земљама, и најнижу стопу незапослености, додајући да реалне зараде у Русији расту. 

"Дакле, наша политика одговора на пакете санкција даје резултате и видимо да идемо у добром правцу", рекао је он.

Силуанов сматра и да долази до промене у глобалним геополитичким формацијама, где земље са економијом у развоју "истискују" такозване развијене нације, на шта оне узвраћају уводећи разна ограничења и санкције.

А све то је умањило глобално поверење у амерички долар и евро, тврди он. 

И Русија је такође била принуђена да обрачуне у такозваним "слободно конвертибилним" валутама замени обрачунима у "поузданим" валутама.

"За нас је поуздана валута национална валута и валуте пријатељских земаља које немају проблема са трансфером новца за испоручену робу и услуге", истакао је.

Коментаришући залагање Русије за дедоларизацију, Силуанов је објаснио да се напуштање долара и евра одвија постепено. 

"Не постављамо ми себи задатак да их се сутра одрекнемо, већ их користимо, али покушавамо да пређемо на поузданије обрачунске јединице", навео је он. 

Министар финансија је напоменуо да Русија и Кина око 70 одсто својих економских трансакција измирују у националним валутама и да ће то наставити да раде.

image