Свет

Чланице Г7: Наставити оштре санкције Русији и подршку Украјини

Министри спољних послова Г7 такође су осудили одлуку Русије да распореди тактичко нуклеарно оружје у Белорусији
Чланице Г7: Наставити оштре санкције Русији и подршку УкрајиниGetty © Photo by Henry Nicholls - WPA Pool / Getty Images

На самиту Г7 у Јапану министри спољних послова Г7 сложили су се да наставе да подржавају Украјину и оставе на снази санкције Русији, као и да сарађују на пооштравању контроле над поштовањем рестриктивних мера.

"Г7 је потврдила да ће задржати оштре санкције Русији, као и да ће наставити да пружа снажну подршку Украјини", наводи се у саопштењу организатора након седнице посвећеној ситуацији око Украјине, одржаног у Каруизави.

Осим тога, "сложили су се да ојачају сарадњу у вези са санкцијама и у супротстављању испоруци оружја трећих земаља Русији".

Јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши, који је председавао састанком, указао је на важност "јачања сарадње са земљама, укључујући и оне глобалног југа".

Министри спољних послова Г7 такође су осудили одлуку Русије да распореди тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. Хајаши је, с тим у вези, рекао да ће ова одлука "довести до даље ескалације ситуације".

Подсетимо, на самиту Г7 у Јапану расправљало се и о климатским променама, па је једва постигнут споразум о постепеном укидању фосилних горива и преласку на обновљиве изворе енергије до 2050. године.

Осим тога, чланице су се сагласиле да раде заједно на смањењу утицаја Русије на ланце снабдевања у сектору нуклеарне енергије.

Државе чланице поново нису успеле да одреде чврст временски оквир за постепено гашење електрана на угаљ усред сталног противљења Јапана, који је повећао своје ослањање на угаљ, природни гас и нафту након нуклеарне катастрофе у Фукушими 2011.

image