Свет

Шведски Институт за мир: На наоружање потрошено 2,2 хиљаде милијарди долара

Када погледамо ширу слику, сматра председник Центра за проучавање глобализације, све то издвајање је део припрема за глобални сукоб
Шведски Институт за мир: На наоружање потрошено 2,2 хиљаде милијарди долараwww.globallookpress.com © Cfoto

Наша планета хрли у нови глобални рат, тврди шведски Институт за мировна истраживања (СИПРИ) у свом извештају, у коме се наводи да је током 2022. године у свету на наоружање потрошено чак 2.240 милијарди долара.

Забринутост нарочито појачава чињеница да су земље Европске уније током 2022. у последњих 30 година забележиле највећи раст трошкова на наоружање, преноси "Курир".

"Војни издаци у земљама западне Европе током 2022. износили су 346 милијарди долара. Војна потрошња надмашује ону из 1989. године, и за 30 одсто је већа од оне из 2013.", тврди се у извештају СИПРИ.

На наоружање су, очекивано, највише потрошиле САД, следе Кина и Русија.

Убедљиво највећи раст војне потрошње имала је Украјина, од чак 640 одсто, која се сада налази на 11. месту по војној потрошњи.

Извештај СИПРИ сматра се најопсежнијом светском базом података о војној потрошњи.

Професор Дејан Милетић, председник Центра за проучавање глобализације, изјавио је да "милитаризација сама по себи говори да ће то наоружење бити потребно и да ће бити употребљено."

"Када погледамо ширу слику," додаје Милетић, "све то издвајање је део припрема за глобални сукоб."

С обзиром на то како се ствари развијају у Украјини, сматра Милетић, и у којој мери је подршка Запада Кијеву отворена, у смислу да ће до победе подржавати Кијев, то је велика опасност и пут ка употреби сложенијих система наоружања, на крају чак и нуклеарног." 

 

image