Свет

Јужна Африка напушта Међународни кривични суд? Очекују Путина у августу

Као потписница Римског статута из 2002, Јужна Африка је у обавези да спроведе налог МКС-а за Путиново хапшење
Јужна Африка напушта Међународни кривични суд? Очекују Путина у августуwww.globallookpress.com © kremlin.ru

Због самита БРИКС-а који ће се у августу одржати у јужноафричком граду Дурбану, власти Јужноафричке Републике разматрају налог за хапшење руског председника Владимира Путина, који је издао Међународни кривични суд (МКС), рекао је јужноафрички председник Сирил Рамафоса после разговора са финским председником Саулијем Нинистеом, који је у званичној посети Јужној Африци, преноси ТАСС.

"Настављамо да проучавамо ситуацију. Чим донесемо одлуку, она ће одмах бити објављена", рекао је Рамафоса

Наиме, као потписница Римског статута из 2002, Јужна Африка је у обавези да спроведе налог МКС-а за Путиново хапшење. Међутим, земља је такође домаћин овогодишњег самита БРИКС-а, на којем би требало да се састану лидери највећих светских економија у развоју – Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке.

Најпре је владајућа јужноафричка странка Афрички национални конгрес одлучила да повуче земљу из Међународног кривичног суда (МКС), јер је, према речима Рамафосе, у одређеним ситуацијама поступао пристрасно.

Како би се Јужна Африка повукла ис МКС-а, неопходна је одговарајућа одлука у националног парламента у коме Афрички национални конгрес има већину, објаснио је портпарол председника те земље за ТАСС.

Овогодишњи самит БРИКС-а ће бити одржан у Даблину, позиви су упућени свим лидерима земаља чланица. Путин још увек није потврдио долазак, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Међународни кривични суд је 17. марта издао налог за хапшење Путина под оптужбом за "незаконито депортовање" украјинске деце. Међутим, руски званичници налог за хапшење не гледају као претњу јер Москва не признаје јурисдикцију овог суда.

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова је, коментаришући одлуку МКС-а, потврдила да одлуке тог суда немају никаквог значаја за Русију и да је налог за хапшење правно неважећи.

image