Свет

"Волстрит џорнал": Американци у страху од сукоба са Русијом у Сирији

Сирија је једно место где је могуће директно изазивање сукоба руских и америчких снага, пише "Волстрит џорнал"
"Волстрит џорнал": Американци у страху од сукоба са Русијом у Сирији© Tanjug/Vladimir Gerdo, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Амерички званичници оптужили су Русију да су њени војни авиони током протекла два месеца више пута прекршили споразуме са САД, јер су летели близу америчких војних ловаца изнад Сирије и изнад америчких снага у тој земљи, објавио је "Волстрит џорнал".

"Крајње је време да видимо да смо направили погрешну процену", рекао је генерал-потпуковник ваздухопловних снага Алексус Гринкевич, који надгледа америчке војне операције на небу изнад Сирије и 20 других земаља на Блиском истоку и југоисточној Азији, као шеф Централне команде ваздушних снага САД.

"То показује слом професионализма какав никада нисам видео у руском ваздухопловству", рекао је он.

Скоро деценију САД и Русија су у непријатељском односу у Сирији, јер подржавају супротстављене стране у грађанском рату у земљи.

Док су руске снаге пружиле подршку сиријском председнику Башару ел Асаду, Пентагон је наоружавао супротну страну у грађанском сукобу.

Америчка војска и даље има око 900 припадника снага које раде у малим базама у Сирији, укључујући једну на југу земље, која је више пута била на мети беспилотних летелица и ракета које су у том подручју лансирали милитанти које подржава Иран, пише "Волстрит џорнал".

САД и Русија су се сагласиле са низом правила којима би се избегла директна конфронтација у Сирији. Две земље су успоставиле специјалну телефонску линију коју користе како би осигурале да не дође до погрешних прорачуна, када изводе војне операције у Сирији.

Генерал Гринкевич тврди да су руске снаге од 1. марта прекршиле споразум више од 60 пута. Руски авиони, за које се очекује да ће остати најмање три наутичке миље од америчких авиона, летели су на удаљености од 500 стопа од америчких пилота најмање два пута последњих недеља, рекао је он.

Највише забрињава, рекао је генерал Гринкевич, да су наоружани руски авиони надлетели америчке снаге у јужној Сирији више од двадесет пута од почетка прошлог месеца. Ове недеље, рекао је он, руски млазни ловци, бомбардери и дронови надлетели су базу, познату као Ал Танф.

Руске снаге су од прошле године појачале агресивно понашање у близини америчких снага. У јуну, Русија је покренула ваздушне нападе у близини Ал Танфа, где америчке трупе имају мисију обука и саветовања са локалним борцима како би спречили поновно оживљавање Исламске државе. Русија је обавестила САД о ударима преко линије  која је успостављена да би се избегли директни сукоби, али су амерички званичници те нападе описали као узнемиравање њених снага.

Страхови од смртоносне конфронтације су се повећали прошлог месеца, када је руски ловац оштетио амерички дрон који је летео изнад Црног мора, што је довело до његовог пада. САД су објавиле видео снимак инцидента, а Москва је саопштила да њен авион никада није додирнуо амерички дрон и назвала инцидент провокацијом.

Генерал Гринкевич је за инцидент на Црном мору рекао да је потез који би могао да подстакне пилоте у Сирији да опонашају инцидент. "Ако видите да ваши пријатељи добијају медаљу, почнете да мислите да је то оно што морате да урадите", рекао је он.

Како пише "Волстрит џорнал", Сирија је место, у којем је могуће директно изазивање сукоба руских и америчких снага.

image