Свет

Јужноафричка република: Не напуштамо Међународни кривични суд, председник је погрешио

Јучерашња изјава председника државе је погрешна, наводи се у саопштењу на званичном сајту председничке администрације
Јужноафричка република: Не напуштамо Међународни кривични суд, председник је погрешиоwww.globallookpress.com © Zhang Yudong

Јужноафричка Република ипак не намерава да се повлачи из Међународног кривичног суда (МКС), саопштила је председничка администрација. Председник државе Сирил Рамафоса је на јучерашњем брифингу потврдио погрешну информацију, наводи се у саопштењу на званичном сајту председништва.

"Ово појашњење уследило је након грешке у изјави која је дата током брифинга за медије, који је одржао владајући Афрички национални конгрес о статусу Јужне Африке у вези са Међународним кривичним судом", наводи се у саопштењу председничке канцеларије.

Наиме, Јужна Африка остаје потписница Римског статута, кључног документа МКС-а, и наставиће да води кампању за једнаку и доследну примену међународног права, наводи се у саопштењу.

Рамафоса је јуче после разговора са финским председником Саулијем Нинистеом рекао да се Јужна Африка, по предлогу владајуће странке, повлачи из МКС-а, пренео је ТАСС.

Због самита БРИКС-а који ће се у августу одржати у јужноафричком граду Дурбану, власти Јужноафричке Републике разматрају налог за хапшење руског председника Владимира Путина, који је издао Међународни кривични суд, рекао је Рамафоса 

"Настављамо да проучавамо ситуацију. Чим донесемо одлуку, она ће одмах бити објављена", рекао је Рамафоса.

Овогодишњи самит БРИКС-а ће бити одржан у Даблину, позиви су упућени свим лидерима земаља чланица. Путин још увек није потврдио долазак, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Међународни кривични суд је 17. марта издао налог за хапшење Путина под оптужбом за "незаконито депортовање" украјинске деце. Међутим, руски званичници налог за хапшење не гледају као претњу, јер Москва не признаје јурисдикцију овог суда.

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова је, коментаришући одлуку МКС-а, потврдила да одлуке тог суда немају никаквог значаја за Русију и да је налог за хапшење правно неважећи.

Надлежност суда не признају земље у којима живи више од половине светског становништва. Међу њима су Русија, Азербејџан, Белорусија, Египат, Индија, Индонезија, Иран, Казахстан, Кина, Саудијска Арабија, САД, Турска.

image