Свет

Отимачина: Варшава запленила новац руске амбасаде

Ради се о "значајним средствима" која су била на рачунима у америчким доларима и у пољским злотима. Ово је флагрантно кршење Бечке конвенције о дипломатским односима, каже руски амбасадор у Пољској Сергеј Андрејев
Отимачина: Варшава запленила новац руске амбасадеwww.globallookpress.com © Gregor Bauernfeind/dpa

Пољско тужилаштво запленило је новац са рачуна амбасаде Русије, саопштио је руски амбасадор у тој земљи Сергеј Андрејев.

"Добили смо обавештење из тужилаштва да су средства са рачуна амбасаде и трговинског представништва у Сантандер банци пребачена на рачуне тужилаштва", казао је Андрејев.

Дипломата је објаснио да се ради о "значајним средствима" која су била на рачунима у америчким доларима и у пољским злотима и навео да је овај инцидент "флагрантно кршење Бечке конвенције о дипломатским односима".

Ово није прво задирање Варшаве у имовину руског дипломатског представништва.

Подсетимо, пољске власти су у новембру прошле године одузеле амбасади рекреативни центар у близини Варшаве, претходно раскинувши уговор о закупу због "неплаћања". Истовремено, у амбасади су објаснили да не могу да плате кирију, јер је Пољска замрзнула рачуне амбасаде.

Пољске власти су такође заузеле зграду у улици Собјески, која се налази у руском дипломатском власништву. Градоначелник Варшаве Рафал Трзасковски рекао је да "жели да је преда украјинским избеглицама".

Такође, Пољска влада преузела је комплекс у близини Варшаве који је закупила руска амбасада.

Заменик министра за климу и животну средину Едвард Сијарка рекао је да је пољска држава почела да презима руску имовину, пренео је "Политико". 

image
VV inauguration
banner