Свет

Бајден ухваћен: Како се у "слободном свету" постављају питања председнику

"Пушкице" америчког председника откриле да је питања новинара знао унапред
Бајден ухваћен: Како се у "слободном свету" постављају питања председникуGetty © Photo by Win McNamee/Getty Images

Осамдесетогодишњи председник САД Џозеф Бајден поново је ухваћен како на конференцији за новинаре користи "пушкице", које су осим основних информација и распореда овога пута садржале и унапред припремљена питања новинара. 

"Како усклађујете домаће приоритете — као што је враћање производње полупроводника у САД — са спољном политиком заснованом на савезу?" писало је на Бајденовом папирићу, а упитала је касније новинарка "Лос Анђелес тајмса" Кортни Субрумејнијан (председнику су, злу не требало, написали и како се њено име изговара, уз новинаркину фотографију на "пушкици").

Председник САД је одржао заједничку конференцију за новинаре са председником Јужне Кореје Јун Сук Јулом поводом 70. годишњице савеза две државе, на којој се разговарало о "растућим нуклеарним претњама".

Током обраћања новинарима Бајден је "спонтано" прозвао новинарку "Лос Анђелес тајмса" која му је затим поставила споменуто, унапред договорено питање. Режија је била толико добра и, сва је прилика, ствар рутине, тако да се не би ни приметило да је све унапред договорено да у јавност није изашла фотографија која је одала читаву ствар.

На другој страни Бајденових бележака писао је редослед којим ће на конференцији говорити званичници његове администрације. 

Ово није први пут да су хитри фоторепортери ухватили и објавили Бајденове "пушкице", које редовно подстичу спекулације о његовом менталном стању.

У јуну прошле године тезе написане на белешкама америчког врховног команданта су посебно засмејале (и/или забринуле) јавност. 

"ВИ уђите у Рузвелтову собу и поздравите учеснике. ВИ седите на своје место", написали су, за сваки случај, Бајдену том приликом. 

Претходно су фоторепортери су забележили и да је амерички председник на јавном догађају од својих саветника добио поруку — "Господине, имате нешто на бради".

Бајден је недавно званично најавио да ће се кандидовати на председничким изборима 2024. године.

Према истраживању које су недавно објавили "Харвардов Центар за америчке политичке студије" и компанија "Харис", 57 одсто Американаца има дилеме око Бајденовог менталног стања, док 67 одсто сматра да је престар да води државу.

image
VV inauguration
banner