Свет

Нови Бајденов гаф у Ирској: Рагбисте помешао са британским специјалним јединицама (ВИДЕО)

Иако је државна телевизија у преносу уживо покушала да умањи Бајденов гаф, он није прошао незапажено на друштвеним мрежама
Нови Бајденов гаф у Ирској: Рагбисте помешао са британским специјалним јединицама (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Амерички председник Џозеф Бајден своју политички осетљиву посету поводом 25 година од потписивања мировног споразума за Северну Ирску, започео је у Великој Британији, али чим је стигао у Ирску направио је велики гаф: побркао је новозеландски рагби тим "Ол блекс" са озлоглашеном британском војном јединицом "Блек енд танс" која се борила против ирске републиканске армије пре једног века.

На крају бурног говора у пабу у среду увече, Бајден је уз ирског министра спољних послова Мајкла Мартина и прослављеног рагби играча Роба Карнија покушао да удели комплимент рагбисти. Подсетио је на то да је ирска рагби репрезентација победила Нови Зеланд први пут у 111 година у новембру 2016. у Чикагу. Тим Новог Зеланда је познат по имену "Ол белкс" у складу са њиховим дресовима.

Проблем је у томе што је Бајден изнео референцу која би могла да одрази његову приклоњеност историји ирских побуњеника и њиховим народним песмама.

"Он је паклени рагби играч и дођавола је победио 'Блек енд танс'", рекао је Бајден уз смех публике. "Блек енд тенс" је била помоћна јединица британских безбедносних снага која се борила против ирских побуњеника у њиховом рату за независност од Британије 1919-21. озлоглашена због бројних злочина и бруталног односа према ирском становништву.

Иако је државна телевизија у преносу уживо покушала да умањи овај Бајденов гаф, он није прошао незапажено на друштвеним мрежама. На објавама на Твитеру корисници иронично пишу да је најпознатији успех рагбисте пораз британских снага пре једног века.

Други гаф је и то што Бајден не уме ни да изговори правилно име овог играча, па га ословљава са Кер-ни, док Ирци изговарају Кар-ни.

image
VV inauguration
banner