Свет

Немачки медији: Нацизам буја у школи у Бранденбургу, а сви скрећу поглед

Нацистички поздрави се игноришу, противуставни симболи се толеришу, ученици мигранти се систематски малтретирају, кукасти крстови се цртају по школском намештају, саопштила је група забринутих наставника из дотичне школе
Немачки медији: Нацизам буја у школи у Бранденбургу, а сви скрећу погледGetty © German Police via Getty Images

У школи у немачком граду Бранденбургу, наставници се жале на десничарске екстремистичке инциденте ученика.

Група наставника Бранденбурга пожалила се у писму на понашање групе младих десничарских екстремиста, истакавши да неки од осталих запослених у неименованој школи, укључујући и руководство, скрећу поглед на другу страну уместо да преузму нешто по том питању.

"Франкфуртер алгемајне цајтунг" пише да немачка Канцеларија за заштиту устава није била изненађена инцидентом, упозоривши да се не скреће поглед са инцидента, преноси Танјуг.

Нацистички поздрави се игноришу, противуставни симболи се толеришу, ученици мигранти се систематски малтретирају, кукасти крстови се цртају по школском намештају, изјавили су наставници у телефонском позиву државној телевизији РББ.

Поред те телевизије, наставници су о случају писмом известили и друге медије, уз захтев да се име школе не открива.

Наставници, ученици и родитељи који се противе екстремистичким испадима страхују за своју безбедност, наводи се у писму. Они се плаше освете, не нужно ученика, већ десничарских екстремиста из региона.

Управа дотичне школе потврдила је за "Франкфуртер алгемајне цајтунг" да је група наставника послала писмо, док лист пише да школа за сада ради уобичајено и да управа није коментарисала инциденте. Један од запослених у секретаријату школе рекао је за лист да им у школи нико ништа неће рећи. 

Полиција истражује случај, а школски одбор ће такође испитати ствар, наводи немачки лист. 

Званичници министарства просвете били су "шокирани" описима у писму, али су навели да не знају о којој је школи реч, исказавши жаљење због тога што наставници нису тражили да разговарају са њима, додаје се. 

image
VV inauguration
banner