Економија

Немачка разматра ограничење извоза хемикалија за полупроводнике у Кину

Званични Берлин је свестан да би такав потез могао оштетити пословне везе са Кином, која је постала највећи трговински партнер Немачке, наводе извори за "Блумберг"
Немачка разматра ограничење извоза хемикалија за полупроводнике у КинуGetty © Maja Hitij/Getty Images

Немачка преговара о ограничењу извоза хемикалија које се користе за производњу полупроводника у Кину.

Овa иницијатива део је мера које влада немачког премијера Олафа Шолца разматра у намери да "одсече" Кину од кључне робе и услуга за производњу напредних полупроводника, преноси "Блумберг".

Ако предлог буде усвојен, компанијама попут "Мерк" и "БАСФ" би се ограничила продаја неких хемикалија за полупроводнике Кини, рекли су извори под условом анонимности за амерички портал.

Шолц и немачки министар економије Роберт Хабек по том питању блиско сарађују са савезницима у ЕУ и САД, док се Вашингтон на глобалном нивоу залаже да Кини онемогући приступ кључним технологијама, које укључују полупроводнике.

Званичници у Берлину рекли су да Вашингтон на њих по том питању не врши притисак, већ да постоји "снажна жеља за заједничким радом и збијањем редова према Кини", пише "Блумберг".

Хабек је саветовао чланове свог кабинета да раде на пакету мера за јачање економске отпорности Немачке у одређеним областима и смањење једностране зависности од Кине, а у које спада план за увођење контроле извоза хемикалија за производњу чипова, наводе извори.

Најбржи и најпрактичнији начин за имплементацију такве контроле извоза био би да се одговарајућа добра и услуге ставе на немачку националну листу двоструке, односно и цивилне и војне намене, рекао је један од извора, додајући да би други приступи путем међународних листа и уговора вероватно потрајали предуго.

Разговори о могућој контроли извоза хемикалија за полупроводнике унутар владајуће коалиције су и даље у току, али је званични Берлин свестан да би сваки такав потез могао оштетити пословне везе са Кином, која је постала највећи трговински партнер Немачке, наводе извори.

Уједно, Шолц улаже напоре да деескалира тензије између Берлина и Пекинга, позвавши кинеског премијера Лија Ћијанга да посети савезну престоницу 20. јуна. "Блумберг" је том приликом приметио да је немачки канцелар је против потпуног одвајања од Кине, важног трговинског партнера и кључне дестинације за немачки извоз.

Са друге стране, шефица немачке дипломатије Аналена Бербок шаље сасвим другачије сигнале, па је тако прошле недеље описала своje недавно путовање у Кину као "више него шокантнo" и нагласила да Пекинг све више постаје системски ривал, пре него трговински партнер и такмац.

image
VV inauguration
banner