Свет

Пољски генерал: Украјина је веома далеко од победе над Русијом

Темпо којим кијевски режим троши средства која су му додељена не слути на добро, јер ми скоро да немамо муницију, рекао је начелник Генералштаба војске Рајмунд Анџејчак
Пољски генерал: Украјина је веома далеко од победе над Русијомwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru via globallookpress.com

Москва, за разлику од Кијева, има довољно средстава да спроведе Специјалну војну операцију у Украјини, рекао је начелник Генералштаба војске Пољске Рајмунд Анџејчак, преносе "РИА Новости".

"Финансијски инструменти које је Русија поседовала пре рата, динамика њене потрошње и делотворност санкција у контексту целокупне тешке економске ситуације указују на то да ће Русија имати новца да учествује у сукобу", казао је Анџејчак.

Према његовим речима, за разлику од Кремља, Кијев се суочава са огромним економским потешкоћама.

"Темпо којим Украјина троши средства која су јој додељена не слути на добро. Ми скоро да више немамо муницију. Индустрија не само да није спремна да снабдева Украјину опремом, већ не може ни да попуни сопствене залихе, које се брзо смањују", нагласио је.

Како је навео пољски генерал, западни савезници Варшаве не схватају озбиљност и да већина партнера још увек није спремна да процени стварну претњу, јер живе у илузији, што је скроз изненађујуће, па чак и шокантно.

Генерал је напоменуо да нема знакова да ће се Украјинци који су побегли од сукоба вратити кући у блиској будућности и започети процес обнове земље. Он је нагласио да ће јулски самит НАТО-а у Виљнусу постати "највиша тачка поверења – не само у НАТО, већ и у цео Западу".

"Ако закаснимо, ако не искористимо ову шансу и не покажемо одлучност, нећемо дати Украјини шансу да изгради своју сигурну будућност", закључио је.

image