Свет

Џонсон не жели поново да буде премијер Велике Британије

Бивши премијер није успео да се договори о "националном интересу" са другим кандидатима
Џонсон не жели поново да буде премијер Велике Британијеwww.globallookpress.com © © Li Ying

Бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон повукао се из трке за лидера Конзервативне странке (торијевци), чиме је отворио пут ка премијерском месту у Великој Британији свом бившем министру финансија Ришију Сунаку, тренутном фавориту.

У саопштењу објављеном у недељу увече, Џонсон је рекао да је добио подршку 102 члана странке и да је у "доброј позицији" да се врати у Даунинг стрит (канцеларију премијера) и помогне партији да победи на општим изборима 2024.

"Али последњих дана сам, нажалост, дошао до закључка да то једноставно не би била права ствар. Не можете ефикасно владати ако немате уједињену странку у парламенту“, објаснио је Џонсон.

Он је открио да је отишао до оба актуелна кандидата за руководство – Ришија Сунака и бивше министарке одбране Пени Мордаунт – у нади да ће се "окупити у националном интересу". Међутим, објаснио је бивши шеф владе, "начин да се то уради“ није пронађен.

"Зато се бојим да је најбоље што могу да урадим да не дозволим да моја номинација иде даље, стога дајем подршку ономе ко успе“, најавио је он.

Џонсонова изјава дошла је на дан када су неки од његових дугогодишњих савезника, укључујући Суелу Браверман, која је била државни тужилац у његовој влади, подржали Сунака.

Рок за пријаву на изборе за лидере Конзервативне странке истиче у понедељак у 14 часова. Сунак сада води, са више од 140 присталица који га јавно подржавају, док Пени Мордаунт има нешто више од 20 гласова подршке.

Ако Мордаунт или било који други кандидат такође достигне праг од 100 гласова, трка ће ићи на електронско гласање чланова Конзервативне партије. Уколико Сунак остане једини кандидат који пређе праг, он ће већ у понедељак бити проглашен за премијера.

Џонсонова одлука да се повуче из трке очигледно ће бити разочарење за многе торијевце. Недавно истраживање агенције "ЈуГов"открило је да би 32% испитаника желело да се Џонсон врати на место премијера, упркос низу скандала и оставки који су на крају убрзали његов одлазак.

Сунак, према анкети, значајно заостаје за својим бившим шефом у популарности: само 23% од 530 торијеваца га подржава.

Потрага за новим лидером конзервативаца и самим тим премијером Британије уследила је након што је Лиз Трас поднела оставку после свега 44 дана на функцији.

image