Свет

"Не долазите у Хирошиму": Демонстрације против одржавања самита Г7 у Јапану

Посета Џозефа Бајдена и других шефова Г7 има за циљ да скрене пажњу са политике америчког руководства према Кини, кажу организатори демонстрација
"Не долазите у Хирошиму": Демонстрације против одржавања самита Г7 у Јапану© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

Прве у низу планираних демонстрација против одржавања самита лидера Групе седам најбогатијих земаља (Г7) одржане су у данас у јапанском граду Кјоту.

Демонстранти су се окупили испред административне зграде Кјота, а затим су у пратњи полицајаца прошетали централним улицама града, јавља дописник "РИА Новости".

"Не самиту! Не долазите у Хирошиму!", узвикивали су демонстранти.

Према речима организатора демонстрација, одржавање самита у Хирошими и посета председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена и других шефова Г7 овом граду има за циљ да скрене пажњу са политике америчког руководства према Кини, као и чињенице да је влада премијера Јапана Фумија Кишиде повећала војни буџет.

Самит лидера Г7 биће одржан у Хирошими од 19. до 21. маја, где се налази и изборна јединица премијера, а он је и главни иницијатор одржавања самита у свом граду.

Поред земаља Г7, позив да присуствују самиту у Хирошими добиле су Индија, Аустралија, Бразил, Јужна Кореја, Вијетнам и још три земље, Индонезија која председава Асоцијацијом нација југоисточне Азија, Кукова острва која председавају Форумом пацифичких острва и Унија Коморских острва која председава Афричком унијом.

Позивницу су добили и шефови седам организација: Уједињених нација, Међународне агенције за енергетику, Међународног монетарног фонда, Организације за економску сарадњу и развој, Светске банке, Светске здравствене организације и Светске трговинске организације.

image