Свет

Јужна Африка замолила Путина да не долази на самит БРИКС-а?

Званичници не виде другу опцију осим да ухапсе руског председника по налогу Међународног кривичног суда (МКС) у Хагу, пише "Сандеј тајмс"
Јужна Африка замолила Путина да не долази на самит БРИКС-а?© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Власти Јужне Африке су дипломатским каналима упутиле захтев Москви да руски председник Владимир Путин не дође на самит БРИКС-а, који би требало да буде одржан у августу у Гаутенгу, пише "Сандеј тајмс".

Како наводи лист, позивајући се на изворе из јужноафричке владе, званичници не виде другу опцију осим да ухапсе Путина по налогу Међународног кривичног суда  (МКС) у Хагу, који је издат у марту. Овај закључак је, како наводи издање, донела специјална комисија владе, коју је основао јужноафрички председник Сирил Рамапоса.

Додаје се да је Јужна Африка, као и више од 120 других земаља света, ратификовала Римски статут, главни документ који регулише рад МКС. И као последица тога, дужна је да поштује његове одлуке, укључујући и налоге за хапшење осумњичених за ратне злочине.

"Немамо опцију да не ухапсимо Путина. Ако председник Руске Федерације дође овде, бићемо приморани да га задржимо", рекао је неименовани званичник.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је раније да ће председник Русије учествовати на догађају, али да формат овог учешћа тек треба да буде договорен.

"Учествоваћемо у раду самита који ће се одржати у Јужној Африци. Наравно, томе ће претходити наши билатерални контакти са Јужноафриканцима, разјаснићемо њихов став", рекао је Песков.

Са правног гледишта, јужноафричке власти заиста немају избора: ако Путин не буде ухапшен, то ће бити кршење не само међународног права, већ и закона ове земље, каже Пријал Синг, виши истраживач у Јужноафричком институту за безбедносне студије.

image