Свет

Зеленски у Финској: Моли НАТО да му отвори врата и најављује офанзиву

Украјински лидер данас је ненајављено допутовао на самит земаља Северне Европе, јављају из администрације финског председника, а немачки медији преносе да ће Зеленски 13. маја посетити Берлин
Зеленски у Финској: Моли НАТО да му отвори врата и најављује офанзивуwww.globallookpress.com © President Of Ukraine

Председник Украјине Владимир Зеленски допутовао је данас у Финску како би присуствовао састанку премијера земаља Северне Европе, јављају медији.

Портпарол украјинског лидера Сергеј Никифоров саопштио је да су планирани разговори и са премијерима Данске, Норвешке, Шведске и Исланда, после чега ће бити објављено заједничко саопштење. Ипак, како је казао, председник Украјине неће се одмах вратити у земљу, иако ће у Финској остати један дан. 

Према подацима администрације финског председника, Зеленски је дошао у посету Финској због самита земаља Северне Европе и Украјине, на којем ће бити речи о даљој војној помоћи Кијеву, али и потенцијалном уласку Кијева у НАТО, од којег Украјина не одступа.

По доласку, као што се и очекивало, Зеленски је поново затражио од НАТО-а да више одшкрине врата за Украјину, иако, како је казао и сам, разуме да док је "рат у току, Украјина неће ући у алијансу". 

"Најбоља безбедносна гаранција за Украјину је то да постане чланица НАТО-а. Док је рат у току ми нећемо ући у НАТО. Ми то разумемо, али бисмо хтели да партнери, осим 'отворених врата', предузимају и кораке који би мотивисали украјинско друштво. Волели бисмо да подршку добијемо данас. Желимо да добијемо позив да Украјина постане чланица", рекао је он, додајући да је то прави разлог његове данашње посете Финској.

Осим тога, он је поновио да ће Украјина ускоро почети офанзиву. Рекао је да је свестан да ће Кијев тек након офанзиве и позитивних резултата највероватније добити авионе из Данске који су неопходни Украјини. Међутим, дода је да би волео да авионе добије пре офанзиве.

"Зашто сам сигуран да ћемо имати авионе? Ускоро ћемо кренути у офанзивне операције после којих ће нам, сигуран сам, дати авионе. Волео бих да је обрнуто, али тако је како јесте", рекао је Зеленски на конференцији за новинаре у Финској на питање о набавци авиона из Данске.

"РИА Новости" преносе и да ће Зеленски, према писању неких немачких медија, 13. маја врло вероватно посетити и Берлин.

Позивајући се на изворе из полиције, "Тагесшпигел" јавља да ће немачки канцелар Олаф Шолц дочекати Зеленског 14. маја уз војне почасти, након чега ће украјински председник одлетети хеликоптером у Ахен како би добио награду Карла Великог, која се сваке године додељује онима који доприносе уједињењу Европе. Планиран је и разговор са председником Немачке Франк-Валтером Штајнмајером. 

image